Tekst objavljen: 09.05.2013 10:10        


Rupe na putevima u Srbiji, kao i neadekvatno obeleženi radovi na saobraćajnicama, nisu nikakva novost. Dok se problem ne reši, rupe su pretnja po bezbednost u saobraćaju, ali i čest uzrok štete na automobilu, koja se teško dokazuje i na čiju odštetu se dugo čeka.

Kako naplatiti štetu koju naprave "udarne rupe"?

Samo trenutak dovoljan je da dođe do nezgode i da nastane šteta na vozilu, ali da bi se ista ta šteta naplatila nekad je potrebno i više od godinu dana, a ovakvi slučajevi često završavaju na sudu.

Milivoje Armuš iz udruženja Beo taksi kaže da "najčešće dobijete odgovor da po Zakonu o bezbednosti u drumskom saobraćaju treba da vozite u skladu sa članom 43, koji kaže da morate da prilagodite brzinu uslovima puta".

- A kako možete vi da prilagodite brzinu uslovima puta, kada je kiša, kada ne vidite rupu, kada sa 40 km/h naiđete na šaht koji je neko ukrao? - pita se on.

Da se do odštete dolazi sporo tvrde i u Komitetu za bezbednost saobraćaja, kojima se oštećeni javljaju za pravnu pomoć. Kažu da veliki broj oštećenih odustane zbog odugovlačenja procedure.

- Ukoliko je šteta manja od 200.000 dinara i ako nema povređenih niste u obavezi da pozovete policiju. Ukoliko pozovete policiju, ona će sačiniti zapisnik o uviđaju, jer su to dužni da urade, ali takođe bi mogla i da podnese prekršajnu prijavu, zbog tzv. neprilagođene brzine - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Ono što je takođe poželjno, osim fotografisanja lica mesta, vozila i nebezbednog kolovoza, jeste da obezbedite i svedoke događaja - dodaje Okanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kasko kasko osiguranje auto kasko osiguranje osiguranje autobomobila kvar na automobilu automobili vozači bezbednost na drumu vožnja oprezna vožnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana