Zvanični kurs Evra za dan 27.09.21. :: 117.5738 rsd
Tekst objavljen: 11.03.2013 12:10        


Osiguranici širom Evrope smišljaju prevare kako bi se naplatili od osiguranja. Svaka deseta prijavljena šteta po osnovu osiguranja u Evropi je lažna, a prevare poskupljuju osiguranje svakog osiguranika za dodatnih 58 evra godišnje.

"Mućke" sa osiguranjem: Evo kako se to radi u EU

Procene se razlikuju od zemlje do zemlje, ali bez obzira na oblik ovih prevara, ishod je isti - pošteni osiguranik platiće više.

Postavlja se pitanje šta se sve smatra prevarom u osiguranju?
- Prevaru može da izvrši sam osiguranik ili neko treće lice koje hoće da se naplati iz te polise osiguranja. Prevare mogu da budu banalne, od tvrdnji da je neko doživeo povredu kao “fantomski” putnik u oštećenom vozilu do visoko organizovanih kriminalnih bandi - navodi se u izveštaju Evropskog udruženja osiguravača.
U Nemačkoj troškovi prevara prelaze četiri milijarde evra godišnje. Osiguravači procenjuju da ova država godišnje gubi 2,2 milijarde evra na zloupotrebe u osiguranju koje ostanu “neotkrivene”.

Švedska je otkrila kriminalnu grupu koja je “namestila” najmanje 214 saobraćajnih nesreća.

Podaci Udruženja osiguravača Francuske pokazuju da je u toj zemlji otkriveno oko 35.000 lažnih prijava štete, što je uštedelo isplatu 168 miliona evra nepoštenim pojedincima.

Interesantni su primeri koje beleže evropski osiguravači.

- U Velikoj Britaniji, čovek je iscenirao sopstvenu smrt davljenjem. Ušlo mu se u trag u Panami, gde je živeo sa svojom suprugom od novca dobijenog od osiguranja života - navodi se u izveštaju.

- U Francuskoj je poznati hirurg lažirao okolnosti pod kojima je dobio povrede na skijanju, inače aktivnosti koja nije pokrivena njegovim putnim osiguranjem - još jedan je primer iz izveštaja.

- Prvo je prijavio da je povrede prouzrokovao drugi skijaš. Kada mu je prijava odbijena, on je sačinio drugu, tvrdeći da je povrede dobio u automobilskoj nesreći koju je prouzrokovala treća osoba. Ponovo, zahtev je bio istražen i opovrgnut i čovek je ostao bez naknade štete za pretrpljene povrede - dodaje se.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
osiguranje prevare prevara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana