Tekst objavljen: 10.10.2012 15:41        


U Srbiji je sistemom osiguranja obuhvaćeno oko 10 odsto obradivih površina i oko pet odsto registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kazao je predsednik zadružnog saveza Beograda Velimir Radojević.

Osigurano svega 10 odsto obradivih površina (Zarko Drinčić / Flickr)

Radojević je objasnio da poljoprivredu karakteriše niska stopa profitabilnosti i visoka stopa rizika, zbog čega postoji potreba kod proizvođača da zaštite proizvodnju i ulaganja.

Tokom 2011. godine bilo je 9.020 zahteva za regresiranje premija osiguranja u iznosu od oko 170 miliona dinara, a te godine je dodeljeno i 309 kredita za kupovinu priplodnog grla ili za tov, pa je Ministarvo za te premije osiguranja izdvojilo oko 10 miliona dinara.
- Jedan od instrumenata zaštite je upravo osiguranje, ali ono se kod domaćih poljoprivrednika posmatra kao nepotreban trošak zbog slabe ili niske proizvodnje sa malim ulaganjima i malim prinosima - istakao je Radojević.

On je naveo da farmeri iz razvijenih evropskih zemlja plaćanje premija osiguranja posmatraju kao jedan od uslova sigurnijeg poslovanja i značajan instrument za zaštitu od rizika.

Predstavnik ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radovan Božović je kazao da ministarstvo subvencioniranjem premija osiguranja smanjuje trošak za registrovana poljoprivredna gazdinstva, jer vraća deo plaćene premije od 30 do 40 odsto.

Predstavnik Dunav osiguranja Bruno Toskano je naveo da oko 98 odsto svih osiguranja u poljoprivredi je osiguranje od grada. On je kazao da od 28 osiguravajućih društava, svega sedam osigurava i oblast poljoprivrede, pri čemu najveći deo obuhvata Dunav osiguranje sa 50 odsto.
Sa druge strane, kako je kazao, Ministarstvo tim merama podstiče osiguravajuća društva da intenzivnije krenu u osiguravanje poljoprivredne proizvodnje.

Božović je naveo da je tokom ove godine omogućeno da se osiguravaju i rasadnici i mladi višegodišnji zasadi.

On je podsetio da je ove godine doneta uredba i o subvencioniranim poljoprivrednim kreditima koja je predviđala da, ukoliko je predmet kredita kupovina priplodnog grla ili životinje namenjene tovu, Ministarstvo plaća 100 odsto iznosa premija osiguranja.

Božović je naveo da se ove godine očekuje da po osnovu obaveznog osiguranja životinja koje su bile predmet osiguranja Ministarstvo plati oko 80 miliona dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zemljoradnja poljoprivreda osiguranje osiguranje imovine selo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana