Tekst objavljen: 12.11.2012 10:28        


Na novac za crne dane u starosti mislimo u Srbiji - tek kada prevalimo 25 godina staža. I dalje se devedeset odsto zaposlenih u našoj zemlji nada državnoj penziji, jer za privatne fondove novac odvaja manje od 180.000 građana.

Privatne penzije: Na stare dane retko ko da misli

Prosečan štediša ima 44 godine, živi u velikom gradu, u fondovima poseduje 95.000 dinara, a svakog meseca za svoju starost odvoji oko 2.800 dinara. Mada više muškarci uplaćuju dodatnu penziju, žene su spremne da odvoje veće iznose, kako bi najlepše godine što bezbolnije provele.

Podaci Narodne banke Srbije govore da građani, o tome od čega će živeti nakon radnog odnosa, počinju ozbiljnije da razmišljaju tek kada navrše 45 godina. Čak 60 odsto onih koji uplaćuju u privatne penzijske fondove - imaju između 40 i 60 godina.
Štednja u privatnim penzijskim fondovima porasla je u 2012. godini za oko 29 odsto u odnosu na lane, pa je dostigla vrednost od 14,25 milijardi dinara i 237.092 ugovora. Ipak, svega 2,5 odsto stanovništa izdvaja sredstva u ove fondove.

Od onih koji su zaposleni, deset odsto misli da treba da dopuni svoju državnu penziju. Njih 1,6 miliona i dalje se nada da ga, nakon radnog staža, čekaju mesečni čekovi od PIO fonda.

- Prosečan klijent živi u većem gradu, zaposlen je i kompanija za njega uplaćuje sredstva - kaže Nataša Marjanović,direktor Delta Đenerali društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzijski fond penzioneri penzija privatna penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana