Tekst objavljen: 12.11.2012 16:21        


Sistem državnih penzija je u krizi i u najrazvijenijim zemljama, posebno evropskim. Zato stručnjaci procenjuju da će privatni penzijski fondovi u ovoj deceniji doživeti pravu ekspanziju. Kako kriza utiče na rad devet privatnih penzijskih fondova u Srbiji koji imaju 176 hiljada korisnika.

Privatne penzije - rešenje za ugodnu starost

Država poreskim olakšicama stimuliše poslodavce da uplaćuju za dodatnu penziju. Ako firma radniku u privatni fond uplati četiri hiljade dinara, za nju je to sav trošak, ali ako taj novac usmeri u platu, državi će za poreze i doprinose morati da da još 2.700 dinara.

U Fondovima procenjuju da će oni koji 35 godina mesečno uplaćuju po 1000 dinara dobiti penziju od 23 hiljade , i to ako se odluče da je primaju 15 godina, što je kod nas, prosečan rok isplate državne penzije. Ako se odluče da je primaju doživotno, penzija je manja. A ako uplatu povećaju za još hiljadu dinara mesečno, i penzija će biti duplo veća.
Kada radnik sam uplaćuje, važno je da to čine preko administrativne zabrane na platu, jer će tako izbeći bar, porez na dohodak.

I pored toga, što je kriza usporila priliv novih članova, a uplate starih proredila, imovina penzijskih fondova dostigla je 14 milijardi dinara.

- Možemo da budemo zadovoljni, ukupna imovina se u proteklih godinu dana uvećala 29 odsto, što je pokazatelj da ljudi veruju penzijskim fondovima i da mi kvalitetno ulažemo ta sredstva - kaže Goran Jelisavac iz Dunav penzijskog fonda.

Očuvanju imovine penzijskih fondova, doprinelo je i to što njihovi članovi do 58 godine, ne mogu da povuku uloženi novac. To je dobro i zbog obračuna buduće penzije.

- Na taj način što se uzimaju visine uplata, naravno jako je bitan period uplata, odnosno dužina perioda uplata i prinos koji ostvari dobrovoljni penzijski fond kome je pojedinac poverio svoja sredstva na upravljanje - ističe direktorka Rajfajzen penzijskog fonda Snežana Ristanović.

1 komentar

  1. User image
    Sloba 08.02.2013 16:02

    U Fondovima procenjuju da će oni koji 35 godina mesečno uplaćuju po 1000 dinara dobiti penziju od 23 hiljade , i to ako se odluče da je primaju 15 godina, što je kod nas, prosečan rok isplate državne penzije.
    A koliko ce za 35 godina, vredeti 23hiljade dinara? 20evra, 15,,, svaki dalji komentar je suvisan na ovu temu...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
privatne penzije penzije penzioneri penzioni fond penzijski fond male penzije osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana