Tekst objavljen: 15.10.2012 17:56        


U Srbiji je osigurano svega osam odsto obradivog zemljišta, odnosno tri odsto poljoprivrednih gazdinstava, kako je kazao državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović.

Srpskom agraru nedostaje osiguranje

Po prikupljenoj premiji,obradivim površinama i poljoprivrednim domaćinstvima koja su osigurana Srbija zaostaje u odnosu na druge zemlje u Evropi, ističu u Društvu osiguravača Srbije, a u resornom ministarstvu smatraju da uvek postoji prostor za proširenje postojeće ponude.

Predsednik Društva osiguravača Srbije Vlada Manić je istakao da Srbija kada je u pitanju poljoprivredno osiguranje zaostaje za drugim zemljama u Evropi i po prikupljenoj premiji, i u obradivim površinama koje su osigurane i u broju gazdinstava koji je osiguran.
- Bićemo u intenzivnim razgovorima sa predstavnicima osiguravajućih društva kako da kreiraju svoje usluge da one budu pristupačne na poljoprivrednom tržištu Srbije i po najpovoljnijim cenama – kaže državni skretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

On je naglasio da osiguravajuća društva u Srbiji imaju relativno široku paletu usluga, koji pružaju poljoprivrednicima mogućnost da se zaštite od mogućih rizika i finansijske štete.

Međutim, kako je dodao, samo mali procenat poljoprivrednih gazdinstava se odlučuje za njihove usluge, zbog čega je potrebno podići svest poljoprivrednih proizvođača, edukovati ih i upoznati sa svim prednostima osiguranja.

Govoreći o stimulativnim merama Vlade Srbije u oblasti podrške tržištu osiguranja u poljoprivredi, Mahmutović je istakao da je procenat premije osiguranja od 40 odsto, koji se regresira u Srbiji jedan od najvećih u Evropi.

- Naravno, u saradnji sa strukovnim udruženjima treba povećati svest poljoprivrednih proizvođača o nužnosti i isplativosti osiguranja useva, plodova i životinja - naglasio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
selo poljoprivreda osiguranje osiguranje imovine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana