Zvanični kurs Evra za dan 25.10.21. :: 117.5803 rsd
Tekst objavljen: 07.02.2013 16:33        


Povećana učestalost elektronskih načina plaćanja, među kojima su i kreditne i debitne kartice, doprinelaje uvećanju srpskog BDP-a za 300 miliona dolara(25 milijardi dinara RSD), pokazuje studija koju je za kompaniju Visa Inc. sprovela vodeća svetska nezavisna kuća za ekonomske analize i prognoze Moody’s.

Elektronsko plaćanje donelo Srbiji 300 mil. dolara

Istraživanjem, koje je osim Srbije obuhvatilo još 55 zemalja koje čine 93 odsto svetskog BDP-a, zaključeno je da “upotreba platnih kartica ekonomiju jedne zemlje čini efikasnijom i značajno utiče na njen rast”.

Na svetskom nivou, u periodu od 2008. do 2012. godine u 56 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem, upotreba kartica donela je 983 milijardi dolara BDP-a, odnosno rast od 1,8 procentnih poena.

„Rast BDP-a od 0,17%, odnosno 300 miliona dolara, nesumnjivo potvrđuje sve prednosti elektronskog plaćanja i dodatno ističe značaj otvorenog tržišta sa jakom i zdravom konkurencijom, koja korisnicima donosi inovacije i bolje uslove. Iz rezultata istraživanja jasno se vidi da upotreba kartica direktno utiče na ekonomski rast, uz povećanu efikasnost i sigurnost, zatim lagodnost plaćanja koju ne mogu da pruže gotovina i čekovi, a neophodno je pomenuti i smanjivanje sive zone poslovanja”, rekao je Vladimir Đorđević, regionalni menadžer kompanije Visa Inc. za Srbiju.

Đorđević dalje objašnjava: „I dok nas ovi pozitivni podaci itekako ohrabruju, ne treba zaboraviti da je, prema podacima Euromonitor-a, tokom 2012. godine u Srbiji 92,6% svih transakcija obavljeno putem gotovine i čekova. Tome teba dodati i da se čak 37,8% Srba nalazi van formalnog finansijskog sistema, što pokazuju podaci Svetske banke. Zamislite samo kakve bi pogodnosti imali ti građani, kao i cela ekonomija ako bismo uspeli da ih uvedemo u sistem elektronskog poslovanja.

Regionalni menadžer kompanije Visa Inc. kaže da je ta kompanija veoma zadovoljna što U Srbiji ima prostora za napredovanje i razvijanje elektronskog plaćanja putem novih, inovativnih rešenja.

„Veoma smo zadovoljni dosadašnjom i radujemo se predstojećoj saradnji sa lokalnom poslovnom zajednicom, bankama, državnim institucijama i drugim važnim partnerima sa kojima ćemo raditi na unapređenju i ubrzavanju ekonomskog rasta u Srbiji”, zaključuje Đorđević.

Uprkos nezavidnoj globalnoj ekonomskoj situaciji, povećana upotreba platnih kartica uticala je značajno na potrošnju, što se pozitivno odrazilo na rast BDP-a, rekao je Mark Zandi, glavni ekonomista Moody’s Analytics.

„Povećanje potrošnje pratilo je rast popularnosti i dostupnosti elektronskih načina plaćanja među potrošačima na globalnom nivou. Još jedan značajan zaključak istraživanja je da ono pokazuje potrebu da vlade širom sveta usvoje procedure i stvore uslove koji će ohrabriti i dodatno ubrzati migraciju ka efikasnim i sigurnim formama elektronskog plaćanja”, rekao je Zandi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Visa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana