Tekst objavljen: 13.03.2014 16:30        


UniCredit Banka Srbija je uprkos svim izazovima i turbulencijama koje su u 2013. godini uticale na smanjenje broja banaka na tržištu, uspela dodatno da učvrsti svoju poziciju snažnog, stabilnog i pouzdanog igrača, jednog od najvažnijih oslonaca bankarskog sistema u Srbiji.

Unikredit: Neto profit u 2013. bio 3,8 milijardi dinara

Banka je potvrdila treće mesto na tržištu kada je u pitanju ukupna aktiva, istovremeno dodatno unapredivši poslovanje sa klijentima i proširivši paletu usluga koju im nudi. U skladu sa svojom strategijom, banka je nastavila da se dodatno angažuje u aktivnostima koje doprinose rastu reputacije na lokalnom tržištu i nivou zadovoljstva klijenata.

Klaudio Ćezario, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Bank Srbija je izjavio: ‘Veoma sam ponosan što mogu da kažem da smo još jednom izašli kao pobednici iz utakmice koju smo igrali protiv uslova u okruženju. Naša pozicija likvidnosti je snažna, kao i naša pozicija kapitala koja nam pruža zdravu osnovu za iskorišćavanje svih budućih mogućnosti na tržištu. U toku 2013. smo uspeli da se uspešno izborimo sa svim izazovima, istovremeno zadržavši visok nivo kapitalizacije. Zahvaljujući snažnom fokusu na akviziciji novih, kreditno sposobnih klijenata, u velikoj meri smo povećali našu bazu klijenata, kako kada je u pitanju privreda, tako i kada je u pitanju stanovništvo. Međutim, ono što je još važnije je da smo, bez obzira na negativan trend na tržištu, povećali broj zaposlenih na 1.046, istovremeno nastavivši da investiramo u njihov profesionalni razvoj.’
Kao i prethodnih godina, UniCredit Bank Srbija je uspela da i u 2013. godini zadrži visok nivo efikasnosti. Operativni profit banke je dostigao iznos od 8,7 milijardi dinara, zabeleživši snažan rast od 6,5% u poređenju sa 2012. godinom.

U skladu sa strategijom Grupe, koja je fokusirana na čvrsto ukorenjivanje na lokalnim tržištima, nastavili smo da pokazujemo snažnu posvećenost Srbiji, što dokazuje i rast bilansa stanja za 3% u poređenju sa prethodnom godinom, na skoro 252 milijarde dinara. Na kraju 2013, neto profit banke u Srbiji je dostigao 3,8 milijardi dinara, dok su neto prihodi od kamata i neto prihodi po osnovu naknada zabeležili rast od 8%.

Fokus na klijente, preoblikovanje našeg uslužnog modela i proizvodi skrojeni po meri usklađeni sa potrebama različitih segmenata, dodatno su doprineli uvećanju naše klijentske baze za 7,4%, tako da je ukupan broj klijenata premašio 210.000. Kao posledicu toga imamo rast depozita za 2% u poređenju sa prethodnom godinom, koji su premašili 113 milijardi dinara.

Uprkos tome što je lokalno tržište karakterisao nedostatak kreditno sposobne tražnje, uspeli smo da obezbedimo odgovarajuće klijente i da nastavimo da pokazujemo svoju posvećenost i spremnost da podržimo budući očekivani razvoj zemlje i finansijske potrebe klijenata. Volumen odobrenih kredita u 2013. godini je dostigao iznos od skoro 159 milijardi dinara, s tim da je zabeležen skok od 9% u poređenju sa prethodnom godinom, kada su u pitanju krediti odobreni stanovništvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UniCredit banka unikredit banke bankarsko tržište bankarski sektor 2013.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana