Tekst objavljen: 13.09.2021 12:40        


“Građani Srbije se sve češće opredeljuju za kupovinu hibrida ili vozila sa potpuno električnim motorom, ali su u tom pogledu neophodni dodatni državni materijalni i nematerijalni podsticaji, kao i adekvatna edukacija stanovništva”, navodi Dario Vlačić, direktor prodaje u kompaniji Delta Motors.

Interesovanje za hibride i električna vozila u Srbiji raste, potrebna dodatna ulaganja

Objašnjavajući trenutnu tržišnu situaciju na sajmu električnih automobila“Electric Vehicles days”, koji je zvanično otvoren danas u Novom Sadu, Vlačić je izneo podatak da je tokom 2020. godine na globalnom nivou izvojedno 25 odsto više novčanih subvencija, nego u godini koja je predhodila, ali i da je prodaja električnih automobila porasla za čak 40 odsto.

“Pored finansijskih, važni su i dodatni stimulansi koji se odnose, primera radi, na pogodnost korišćenja žutih traka, besplatnog parkinga i sličnih podsticaja koji bi pozitivno uticali rast korišćenja takvih vozila. Osim ekoloških, tu su i finansijski motivi, pa tako vozači modela BMW i3 za 100 kilometara vožnje potroše svega 85 dinara,” navodi predstavnik Delta Motorsa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Vlačić ističe da je u tom smislu važno pratiti i u skladu sa tim implementirati međunarodne standarde, kako tržište u Srbiji ne bi postalo mesto gde će ubuduće završavati vozila iz razvijenih zemalja, a koja imaju visoku emisiju CO2.

On dodaje da je neophodno plansko širenje mreže različitih vrsta punjača, imajući u vidu da su aktuelne državne mere povećale interesovanje kupaca, poput određenih poreskih olakšica prilikom registracije hibrida kojima se mogu ostvariti uštede i do 236.000 dinara, te da ćemo ubuduće izvesno imati sve više vozača električnih i hibridnih vozila.

Ljubitelji automobila imaće priliku da i sami pogledaju modele izlagača Delta Motorsa - BMW X5 xDrive 45e M, kao i MINI Electric Cooper SE, koji su tokom 9. i 10. septembra izloženi na Novosadskom sajmu, gde će moći da dobiju detaljne informacije o tim elektičnim vozilima.

Kompanija Delta Motors krajem godine plaira da lanisira i najnovije električne modele BMW i XiBMW i4 na domaćem tržištu, dok je većina aktuelnih modela dostupna u plug-in hybrid verziji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Delta Motors hibridni automobili pr sadržaj BMW

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana