Tekst objavljen: 12.12.2012 16:32        


ProCredit banka potpisala je sa NBS i Nemačkom razvojnom bankom KfW ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 40 miliona evra, namenjenoj povoljnoj podršci investicijama u poljoprivredu.

Novih 40 miliona za investicije u agrar

Sredstva su namenjena za finansiranje projekata u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji treba da omoguće veću konkurentnost kroz osavremenjivanje proizvodnje i bolju standardizaciju. Zato, pored investicija u poljoprivredno zemljište i objekte, kreditima iz ove linije moći će da se finansira i kupovina nove i korišćene mehanizacije ne starije od pet godina, ali i uvođenje standarda i sertifikata, poput HACCP.

KfW je jedan od osnivača ProCredit banke u Srbiji i ujedno akcionar ProCredit Holdinga iz Frankfurta, današnjeg jedinog akcionara ProCredit banke. U skladu sa svojom i razvojnom orijentacijom akcionara, ProCredit banka pruža doslednu podršku dobro utemeljenim projektima preduzetnika i poljoprivrednika. Od 2002. godine pa do kraja oktobra, banka je isplatila preko 130.000 kredita za poljoprivredu, u iznosu od gotovo 520 miliona evra.
Namene obuhvataju i kupovinu stoke za uzgoj, ulaganje u proizvodnju voća i organsku proizvodnju i druga dugoročna unapređenja. Do deset odsto sredstava će biti na raspolaganju za obrtni kapital, odnosno nabavku semena, goriva, đubriva i ostalog repomaterijala. Očekuje se da će krediti za korisnike postati dostupni tokom prvog kvartala naredne godine, a moći će da ih koriste individualni proizvođači, kao i mala i srednja preduzeća iz prehrambene industrije.

Po rečima Igora Anića, Člana Izvršnog odbora ProCredit banke, od ukupnog iznosa kredita za poljoprivredu koje je banka odobrila ove godine, oko dve trećine je namenjeno dugoročnim, sistemskim unapređenjima. To znači da u domaćoj poljoprivredi postoji jasno raspoloženje i potražnja upravo za kreditima za investicije.

Isto tako, to govori da postoje kvalitetne osnove za razvoj poljoprivrede. I relevantni strani investitori to prepoznaju, pošto iznos koji će ProCredit banka plasirati u poljoprivredu čini 40 odsto ukupne kreditne linije KfW od 100 miliona evra, namenjene za poljoprivredu, infrastrukturu i unapređenje energetske efikasnosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
procredit banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana