Tekst objavljen: 09.07.2014 10:30        


Između otplaćivanja kuće i auta, studentskog zajma, kreditne kartice, troškova lečenja i nedostatka finansijske pismenosti, upadanje u dug je lako, učestalo i onemogućava vam da se obogatite. Oslobađanje od duga deluje teško, ali ključni korak je ne zaboraviti koliko dugujete.

Budite iskreni prema sebi: Da li poričete da imate dug?

Evo kako da se suočite sa dugom i oslobodite se istog na najprikladniji način.

Dug neće nestati sam po sebi osim ako ne preduzmete određene mere da bi ste ga se rešili. Poricanje gotovo uvek vodi do još većeg duga, lošeg kreditnog ranga i produživanja finansijskih nedaća.

Teško je znati koje prave korake treba da preduzmete da bi ste izašli iz duga ako tačno ne razumete kako ste uopšte dospeli u njega. Može biti zastrašujuće izračunati ukupnu sumu, naročito ako ste to izbegavali godinama.

Ali nejasna predstava šta je prouzorkovalo vaš dug nije od pomoći kao što je potpuna analiza istog. Znajući kako, kada i zašto ste previše trošili može vam pomoći da pripremite bolji budžet i da se postarate da se to ponovo ne desi.

Takođe, iskreno posmatranje brojeva može vas motivisati da postavite cilj i da pratite vaš napredak dok taj cilj ne ostvarite.

Kako da izađete na kraj sa vašim dugom

Iako postoje brojne opcije za rešavanje vašeg duga onda kada se sa istim suočite, takođe postoji pregršt čestih poteza koji mnoge ljude i dalje ostavljaju u dugu. Iako izračunavanje vašeg ukupnog duga može delovati kao preveliki zalogaj za vas, otkrivanje koliko dugujete i izračunavanje mesečne kamate za svaki dug pojedinačno je prvi korak ka efikasnom otklanjanju istih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zatim, uvidite koliko se trenutno posvećujete smanjenju duga, postavite dostižne ciljeve da bi ste isplatili dug i pratite svoj napredak svakog meseca. Neki od načina da nađete dodatni novac da bi ste se rešili duga jeste smanjenje troškova, honororani posao i pretvaranje hobija u izvor prihoda.

Takođe razmotrite konsolidaciju svog duga uzimanjem zajma ili kreditne katice sa nižim ratama otplate ili refinansiranjem hipoteke. Ovi saveti vam mogu pomoći da smanjite mesečne troškove i da vam olakšaju otplatu duga, ali se pazite ponuda sa visokom provizijom i ogromnim kamatnim stopama.

Sledeći korak je da počnete da otplaćujete dugove pomoći ovih metoda. Možda želite prvo da otplatite određene dugove, kao što su oni sa visokom kamatnom stopom koji su prouzrokovali najveći finansijski pritisak. Ili možda želite da otplatite najmanje dugove na najagresivniji mogući način da bi ste ih što pre precrtali. To može da bude motivacija sa jedne strane, dok sa druge, moraćete dati više novca za kamatu tokom vremena.

Ako je moguće, pomoglo bi vam da plaćate više od minimuma za svaki dug. Plaćanje samo minimuma produžava vreme za otplatu duga ali i kamatu.

Onda kada počnete da radite na ostvarivanju cilja rešavanja vaših finansijskih problema, osetićete olakšanje jer ste se vratili na pravi put. Fokusirate se na ove korake jedan po jedan i bićete na putu ka otplaćivanju dugova. Ako ste previše emocionalni zbog vašeg duga i on negativno utiče na vaše zdravlje ili život, to znači da je možda vreme da se posavetujete sa stručnjakom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženost prezaduženost dugovanje bankama dugovi dugovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana