Tekst objavljen: 02.05.2019 18:00        


Koliko god logično zvučalo da će gašenje svetla uštedeti energiju, toliko su česti i argumenti da učestalim paljenjem i gašenjem sijalice, zapravo i ne štedimo, jer time trošimo jednako energije kao da smo sve vreme držali upaljeno svetlo.

Da li zaista štedimo novac kad ugasimo svetlo?

Stručnjaci za energetiku iz neprofitne grupacije Ebico tvrde, međutim, da je priča o tome da se u procesu paljenja sijalice potroši više energije od one količine energije koja se uštedi u periodu dok je sijalica bila isključena, samo urbani mit.

Ali to nije uvek slučaj.

Naime, kada palite obične sijalice, one neće potrošti više energije od one koja im je potreba za normalan rad, tako da ćete uvek uštedeti ako ugasite svetlo koje vam nije potrebno.

Situacija se međutim menja kod štedljivih sijalica (koje koriste istu tehnologiju kao fluorescentne cevi u neonskim svetiljkama) i pri paljenju zahtevaju malo veću količinu električne energije. Ta količina energija ipak nije velika, i otprilike je jednaka energiji koja se potroši za vreme kada je sijalica upaljena na minut ili dva.

S obzirom da se niko od nas neće igrati gašenja i paljanje sijalice na minut ili dva, generalni je zaključak da isključivanjem svetla koje vam nije potrebno uvek štedite.

Postoji i veliki broj razloga zašto bi obične sijalice trebalo da zamenite štedljivim, iako su inicijalno skuplje od običnih.

Za početak, štedljive sijalice za manje vati daju istu količinu svetla, kao ekvivalentna obična sijalica.

Kako bi ste izračunali koliko je vati na štedljivim sijalicama ekvivalentno običnim, podelite vate obične sijalice sa četiri. Na primer, štedljiva sijalica od 20 vati daje jednaku svetlost kao obična sijalica od 100 vati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Radni vek štedljivih sijalica je u proseku oko 8.000 časova, što znači da će ona u toku svog radnog veka potrošiti oko 160 kW energije.

S druge strane, prosečan radni vek obične sijalice je oko 1.000 časova, što znači da će za to vreme potrošiti 100kw.

Ako sve svedemo na isti nivo, to znači da je za vreme trajanja štedljive sijalice, potrebno potrošiti 8 običnih sijalica, koje će ukupno potrošiti čak 800 kw energije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stan svetlo energija štednja sijalice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana