Tekst objavljen: 31.08.2021 12:00        


Nemačka kompanija Tuv Sud dala je nekoliko korisnih i zanimljivih saveta za uštedu goriva prilikom vožnje

Kako da uštedite gorivo dok vozite

Naime, kako biste uštedeli na gorivu oni preporučuju da već kada vozilo dostigne 2000 obrtaja u minutu, promenite u višu brzinu.

Bez obzira na to što vozači nemaju takvu naviku, već pri brzini od 50 km/h vozila mogu biti u četvrtoj brzini, a u zavisnosti od vrste motora čak i u petoj.

Ukoliko se vozilo nalazi u četvrtom stepenu prenosa, a ne u drugom pri pomenutoj brzini, potrošnja goriva pada za čak 50 odsto.

Naravno, među savetima se nalaze i neki koje većina vozača već praktikuje, a to je da kada ugledate crveno svetlo na semaforu, skinete nogu s gasa i lagano se približite semaforu, bez potrebe da do poslednjeg trenutka pritiskate gas pa posle naglo kočite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Takođe, kažu da na autoputu ne bi trebalo voziti brže od 130 km/h, dok savetuju i da se rešite svih bespotrebnih stvari u kolima koje povećavaju masu, samim time i potrošnju.

Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litre, a isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.

Na kraju, 0,2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ušteda goriva u vožnji gorivo vožnja automobili ušteda goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana