Tekst objavljen: 05.07.2019 12:50        


Tržište automobila u Srbiji raste. Stručnjaci to objašnjavaju boljim ekonomskim parametrima, boljom ponudom kreditnih i lizing linija

Kako do novog vozila?

Mnogo se kupuje i takozvanim "flet" sistemom gde se ne postaje vlasnik vozila već samo korisnik. Čak i državne institucije, poput opština, javnih preduzeća i ministarstava, umesto da kupuju u budućnosti će iznajmljivati vozila.

Uvozici se trude da privuku kupce a počela je i prodaja malim privrednicima i pravnim licima bez učešća. To znači – plaća se prva rata i kasko osiguranje i registruje vozilo.

S druge strane, povećava se prodaja putem klasičnog iznajmljivanja vozila gde auto koristite četiri godine i posle toga možete da ga otkupite ili vratite dileru. Sve u svemu, pet meseci ove godine obećavaju bolje rezultate nego lani.

"Prodato je 14.745 novih automobila, zajedno sa lakim komercijalnim vozilima. Od toga, 11.500 su putnička vozila. Blagi rast je u odnosu na prethodnu godinu između sedam i osam procenata", kaže Miloš Petrović, predsednik Asocijacije uvoznika automobila Srbije.

Neki prodavci su spremni da kreditiraju kupce i sedam hiljada evra bez kamate. Uz kombinaciju prodaje "staro za novo" prodaja je značajno porasla od početka godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"U prvih šest meseci ove godine mi smo porasli za više od 25 odsto. Radi se o nekom zdravom ekonomskom okruženju koje se formiralo, a što se reflektuje u tome da se kupci sve više i više odlučuju za novo vozilo", navodi Robert Lukić iz firme "Tojota Srbija".

Ono što je posebno intresantno je da je promenjena svest kupca – umesto dizela koji je bio najtraženiji, kupci sve više traže benzince koji sada manje troše, jeftiniji su za popravku, a benzin je jeftiniji od dizela.

"Prema podacima kojima raspolažemo, neki odnos kupovine je 60 odsto benzinac a 40 odsto dizel agregat. Što se tiče finansiranja, 60 odsto tržišta kupuje nova vozila kroz neki vid finansiranja, da li je to kredit ili lizing. Što je standard u našem brednu, to su vozila sa pametnim tehnologijama", kaže Ana Babić iz kompanije "Nisan Srbija".

Veliki problem je uvoz polovnjaka starijih od 15 godina. Samo u prvih šest meseci više od 50.000 je uvezeno u Srbiju.

Uvoze se modeli sa "evro 3" i "evro 4" motorima koji su više ekološki otpad a manje prevozna sredstva. Uvozniici kažu da država mora da reaguje ne samo zbog prodaje već i zbog ekologije i čistog vazduha.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lizing auto na lizing auto lizing novi auto auto flet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana