Tekst objavljen: 02.09.2013 10:00        


Posle odmora, dozvoljeni minus, iako najskuplji proizvod, većina građana koristi kako bi premostila septembarske troškove za opremu školaraca, zimnicu... U bankama primećuju da raste broj onih koji posežu za dozvoljenim minusom. Savet je da ako već morate, ovu pozajmicu koristite što kraće.

Kako koristiti dozvoljeni minus da vas što manje košta

Trenutno u Srbiji ima 4,5 miliona korisnika, a mnogi posežu za pozajmicom u visini cele zarade. Kada se pogleda cena, u slučaju da građanin koristi minus godinu dana, za kamatu mora da izdvoji skoro trećinu od zaduženja, a osim toga mora da vrati i ceo iznos koji je pozajmio.

Građani bi trebalo da imaju na umu da se često odobrena pozajmica prikazuje kao raspoloživa sredstva. Tako se može stvoriti utisak da korisnik tekućeg računa taj novac zaista i ima na računu, iako je to zbir plate ili penzije i iznos pozajmice koju građanin mora da vrati i to zajedno sa kamatom.
- Klijentu je najoptimalnije rešenje da periodično podiže novac po potrebi. To znači da ne uđe u dozvoljeni minus do punog limita na početku meseca jer se kamata za dozvoljeni minus obračunava za iznos koji se koristi i to na osnovu broja dana u korišćenju. Što manje dana i sa većim iznosom, manji je iznos kamate na kraju meseca - objašnjavaju u Eurobanci.

U ovoj banci kamatna stopa na dozvoljeni minus je 2,79 odsto mesečno, odnosno 33,5 godišnje i fiksna je. Odobrava limit do jedne i po mesečne plate ili penzije. U Komercijalnoj banci godišnja kamatna topa je 31,75 odsto.

- Prilikom korišćenja dozvoljenog minusa preporuka je da klijenti budu obazrivi, da sagledaju primanja koja očekuju u narednom periodu, ali isto tako i troškove. Ukoliko budemo lake ruke prilikom korišćenja platnih kartica i ispisivanja čekova, granica između dozvoljenog i nedozvoljenog minusa se vrlo lako pređe - ukazuje Živojin Savić, izvršni direktor za poslove sa stanovništvom Komercijalne banke.



Osim troška kamate, građani mesečno plaćaju i održavanje računa koje iznosi od 100 dinara, a u slučaju da se odluče za neki od paketa i nekoliko stotina dinara. Ulazak u nedozvoljen minus ne samo da je papren jer košta preko 50 odsto godišnje, nosi i rizik da budete evidentirani u Kreditnom birou, a to vam smanjuje mogućnost zaduživanja u budućnosti.

Ipak, razlog zašto je korišćenje minusa veoma popularno je taj što je ova pozajmica najkomforniji vid zaduživanja, a građani se za njega odlučuju jer je jednostavnija procedura i kraće traje nego kod odobravanja kredita.

- Klijentima preporučujemo da dozvoljenu pozajmicu koriste za vanredne situacije i u nižim iznosima. Za rešavanje nekih ozbiljnijih pitanja preporučljiviji su krediti, na koje se obračunava niža kamatna stopa, ili kreditne kartice kod kojih se kamata takođe plaća samo na potrošeni iznos, ali uz limit koji može da bude višestruko viši od dozvoljenog minusa - ističe Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana