Tekst objavljen: 10.05.2013 16:34        


Prava priprema za put podrazumeva i detaljnu proveru stanja automobila kako se vožnja ne bi pretvorila u noćnu moru. Evo predloga kako da pre nego što krenete na put ispitate osnovne, ali i ključne tačke na vašem autu.

Kako pripremiti automobil za lepo vreme

Gume

Prema pojedinim istraživanjima gume su jedan od delova automobila na koje se obraća najmanja pažnja - svega 10 procenata vozača proverava pritisak u pneumaticima redovno. Preduvana, nedovoljno naduvana ili oštećena guma može biti vrlo opasna.

Prilikom porasta temperature raste i pritisak u pneumaticima zbog toga je preporuka vozačima da obavezno provere u priručniku ili na pneumatiku sa strane koji je pritisak idealan za tu gumu i potrude se da ga održe redovnom proverom.

Nedovoljno naduvana guma se širi u stranu i tako povećava pritisak na delove sa strane, a preduvani pneumatik ima manje dodirnih tačaka sa tlom i utiče na nestabilnost vozila. Nikako ne treba zapostaviti i proveru pritiska i šara na rezervnoj gumi.

Ulje

Pod obaveznim se smatra makar provera nivoa ulja pre puta. Ova tečnost održava rad delova motora čistim, glatkim i rashlađenim.

Ne treba zaboraviti da se ulje kod većine vozila menja posle pređenih 10.000 kilometara, mada stručnjaci to preporučuju i na 5.000 kilomtara ili na svaka tri meseca.

Creva i kaiševi

Kako bi motor automobila tokom vožnje ostao što hladniji potrebno je proveriti i stanje creva i kaiševa. Creva koja su na hladnjaku pomažu da tečnost za hlađenje cirkuliše kroz blok motora, dok kaiševi pokreću ventilator koji omogućava rashlađivanje sistema.

Ukoliko creva napuknu ili kaiševi puknu hladnjak će se pregrejati i automobil će brzo stati. Creva moraju biti čvrsta, ne smeju nikako biti savitljiva, a kaiševi se ne smeju razdvajati na više slojeva. Pređena kilometraža kod koje se drastično povećava opasnost od oštećena kaiša je 60.000.


Filter

Tokom zime filter za vazduh može da se zapuši od soli i drugih krhotina i tako povećati potrošnju goriva čak i do 10 procenata. Najčešće se menja nakon pređenih 20.000 kilometara, ali to u velikoj meri zavisi od puta i vremenskih uslova u kojima se vozi. Ukoliko je filter veoma prljav potrebno ga je odmah zameniti pogotovo što nije skup.

Hladnjak

Optimalna radna temperatura motora sa unutrašnjim sagorevanjem je oko 93 stepena Celzijusa. Promena rashladne tečnosti se mora vršiti najmanje jednom u dve godine. Prilikom vožnje na višim temperaturama rashladna tečnost se kombinuje sa vodom u odnosu 1:1, a može se kupiti i već pripremljenja mešavina.

Ukoliko se pojavi potočić rashladne tečnosti parkiranog vozila to znači da je došlo do curenja iz hladnjaka. Tada je neophodno odneti hladnjak u servis kako bi se proverilo stanje rashladnog sistema.

Akumulator

Najbolji način za održavanje akumulatoru u optimalnom radnom stanju je njegovo čišćenje. Prilikom čišćenja sviha svih površina treba voditi računa i o tome da je on pričvršćen i da su sva povezana mesta obezbeđena.

Ako vozač posumnja da je prepunjen ili se brzo prazni trebalo bi da ga odnese u srevis gde će proveriti njegovo stanje. Prilikom promene akumulatora trebalo bi izabrati odgovarajući tip za taj model automobila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vožnja vozači bezbednost na drumu automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana