Tekst objavljen: 05.11.2019 11:10        


Naučnici sa Univerziteta Langone Medicinskog centra u Njujorku za vašu zaboravnost i lošu orijentaciju okrivljuju nedostatak sna

Ko je kriv za vašu zaboravnost?

Prema istraživanju, kada apnea, odnosno poremećaj disanja u toku spavanja ometa REM fazu, to se negativno odražava na prostornu memoriju, koja je odgovorna i za podsećanje gde se nalaze stvari.

Naučnici apeluju da, čak i da nemate ovaj poremećaj disanja u toku spavanja, bilo šta što ugrožava vašu REM fazu, poput insomnije ili određenih lekova, verovatno će imati isti efekat.

U toku istraživanja, naučnici su regrutovali 18 pacijenata sa apneom, koji koriste mašine koje im pomažu da dišu u toku noći. Dok su ispitanici spavali, naučnici su okrenuli mašine u toku REM faze, namerno omogućavajući apnei da ugrozi ovaj ciklus njihovog sna. Ujutru, učesnici su se na testu igranja igrice, koja testira njihove mogućnosti da pronađu izlaz iz lavirinta, pokazali mnogo gore nego dan ranije.

"REM faza sna može da bude krucijalna u procesu formiranja nove prostorne memorije, kao što su putovanje do novog restorana ili pravljenje svog puta kroz lavirint", kaže Endru Varga, klinički instruktor na NYU Langone Medicinskom centru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada je vaša prostorna memorija oštećena gubite ključeve, zaboravljate gde ste parkirali automobill i imate problem da se vratite kući, ukoliko se ne radi o uobičajenoj putanji. Dobre vesti su da ne gubite um i da je rešenje jednostavno.

Pre svega, ustanovite da li imate apneu, koja je često najteža tokom REM faze sna. Klasični simptomi su hrkanje, otežano disanje u toku noći i umor, iako ste spavali dovoljno dugo. Potom učinite sve da podstaknete REM fazu, odnosno spavajte najmanje 7 sati, izbegavajte elektronske uređaje najmanje sat vremena pre sna i ustanovite redovan raspored spavanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaboravnost rem faza medicina spavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana