Tekst objavljen: 15.11.2013 12:45        


Koja su prava putnika u avionskom saobraćaju, šta putnik ima prava da zahteva, a šta je kompanija dužna da mu obezbedi kada let kasni ili se otkazuje, kao i kome nezadovoljni putnici u avio-saobraćaju mogu da se žale.

Kome i zbog čega nezadovoljni putnici mogu da se žale

Šta kada kasni let

U Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo kažu da prava koja putnikima u slučaju kašnjenja zavise od dužine leta i dužine kašnjenja.Ako avio-prevoznikočekuje da let kasni za dva časa ili više, za letove do 1.500 kilometara, za tri časa ili više, za letove unutar ECAA područja dužine između 1.500 i 3.500 kilometara i za četiri časa ili više za sve letove, on je dužan da putnicima:

1. Uruči pismeno obaveštenje o pravima koja imaju na osnovu zakona
2. Da im ponudi besplatne obroke i osvežavajuće napitke
3. Da im obezbedi hotelski smeštaj, kao i prevoz do njega, ukoliko jeneophodno jedno ili više noćenja
4. Da im omogući dva besplatna telefonska poziva,slanje porukateleksom, faksom ili elektronskom poštom
5. Ako let kasni najmanje pet časova – izvrši isplatu u roku od sedam dana u visini pune cene putne karte po kojoj jeona kupljena, za deo ili deloveputovanja koji nisu ostvareni i zadeo ili delove putovanja koji su ostvareni, ako let više ne služi svrsi koju je putnik prvobitno planirao, zajedno sa, kad je to relevantno, povratnim letom u prvu tačku polaska, što je pre moguće. Pravo na povraćaj novca se primenjuje ukoliko je putnik odlučio da ne putuje usled kašnjenja.

U slučaju otkazivanja letova:

Ako dođe do otkazivanja leta, u direktoratu objašnjavaju da je avio-prevoznikdužan da putnicima obezbedi:



1. Mogućnost izbora između povraćaja novca u vrednosti karte (ukoliko odluče dane putuju) i preusmeravanja puta ka njihovom konačnomodredištu
2. Da im ponudi besplatne obroke i osvežavajuće napitke
3. Da im obezbedi hotelski smeštaj, kao i prevoz do njega, ukoliko je to neophodno
4. Da im omogući dva besplatna telefonska poziva, slanje porukateleksom, faksom ili elektronskom poštom
5. Nadoknadi štetu (između 125 i 600 evra, u zavisnosti oddužine leta i ostvarenog kašnjenja tokom preusmeravanja puta),osim u slučajevima:da su putnici obavešteni o otkazivanju letanajmanje dve nedelje pre polaska predviđenog po redu letenja; dasu putnici obavešteni o otkazivanju leta u roku od dve nedelje do sedam dana pre polaska predviđenog po redu letenja i ako imje ponuđeno preusmeravanje puta koje omogućava da otputuju najviše dva časa pre polaska predviđenog po redu letenjai dastignu na krajnjeodredište u okviru četiri časa od vremena dolaska predviđenog po redu letenja: da su putnici obavešteni o otkazivanju leta u roku od sedam dana prevremena polaskapredviđenog po redu letenja i da im je ponuđeno preusmeravanjeputa koje omogućava da otputuju najviše jedan čas pre polaskapredviđenog po redu letenja i da stignu na krajnje odredište u okviru dva časa od vremena dolaska predviđenog po redu letenja; ako avio-prevoznik dokaže da je let otkazan usled vanrednih okolnosti koje nisu mogle da se izbegnu iako su preduzete sve razumne mere.

Uz obaveštenje o otkazivanju leta, putnici moraju da se obaveste i odrugim mogućnostima prevoza.

Adresa za žalbu

„Putnik koji smatra da mu je povređeno neko od prava,najpre treba da se obrati avio-prevozniku, odnosnoda mu podnese reklamaciju u pisanom obliku, uz koju podnosi odgovarajuće dokaze”, navode u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo dodajući da u tu svrhu može da se koristiobrazac reklamacije koji sadrži uputstvo, a koji se nalazi na njihovoj internet stranici.

– Ako avio-prevoznik u roku od 30 dana od dana podnošenja reklamacije ne udovolji ili ne odgovori putniku, on ima pravo da se žali Direktoratu civilnog vazduhoplovstva – kažu u direktoratu.

Putnici reklamacije mogu da dostave na adrese:

– Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (reklamacije putnika)
Bulevar Zorana Đinđića 144
11070 Novi Beograd
– reklamacijeputnika@cad.gov.rs

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana