Tekst objavljen: 02.05.2019 11:00        


Sigurno ste bar jednom došli u situaciju neusklađenog kućnog buđžeta. Zaduživanje po kreditu bi Vam možda pomoglo i olakšalo nastalu situaciju.

Korak pre odluke

Pored osnovnih uslova koje morate da da ispunite da biste uopšte mogli i da ražmišljate o kreditu, porebno je i da dobro razmislite da li je to što želite da uzmete na kredit i zaista Vama u ovom trenutku neophodno. Koliko je isplativo uzeti kredit i na šta sve treba obratiti pažnju?

Koliko uzeti

Pažljivo razmislite koji iznos novca Vam je potreban. Količina koju želite da uzmete na kredit treba da Vam pomogne da rešite nastalu situaciju ali i da ne preoptereti Vaše finansije u narednom periodu.

Period otplate

Visina rate zavisi i od perioda otplate. Nije tajna da su krediti koji imaju manji period otplate jeftiniji. Jeftiniji, misli se na iznos koji ćete na kraju vratiti banci. Kraći period otplate znači i veću mesečnu ratu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nemojte se zaletati

Dobro razmislite u kojo valuti ćete uzeti kredit. Krediti u evrima imaju manju kamatnu stopu nego krediti u dinarima. Kod kredita u evrima je učešće obavezno, a to je oko 30% od iznosa kredita.
Kod kredita u inostranoj valuti i pored primamljive kamate nemojte zaboraviti i valutnu klauzulu. Lako Vam se može desiti da Vam rata po kreditu svakog meseca bude veća. Kod kredita koji su indeksirani u inostranoj valuti, banka će vam taj novac isplatiti u dinarima, ali vaša obaveza po rati kredita će biti vezana za kurs kretanja inostrane valute.

Dobro pogledaj

Ukoliko ste već doneli odluku u kojoj valuti želite kredit, najbolji parametar Vam je kamata. Upoređivanjem kamatnih stopa po kreditima lako ćete naći koja banka Vam je najpovoljnija. Bitno je i to da li ćete uzmeti kredit sa fiksnom ili varijabilnom kamatom.
Fiksna kamata i ako je još zaduženje u dinarima znači da ćete svaki mesec plaćati isti iznos sve do kraja otplate kredita. Krediti sa fiksnom kamatom imaju malo veći iznos kamate.
Ukoliko je varijabilna kamata ona će u prvih šest meseci biti znatno niža ali se zato kasnije menja. To žnači i da će vam rata po kreditu porasti.

Izvor banke

Pre nego što se odlučite u kojoj banci ćete podići kredit uporedite uslove više banaka. Bitno je da nađete za sebe najpovoljniju ponudu. Zatražite od bankarskih službenika plan otplate kredita, bitno je da znate koliko ćete dobiti i koliko ćete vratiti.
Pored kamata koje su Vam i jedne od najbitnijih parametara prilikom uzimanja kredita, ukoliko ste klijent te banke kamata će biti niža, nemojte zaboraviti da se i samo puštanje kredita naplaćuje u visini od 1 do 2,00% ako ste klijent banke, a 2,5 – 3,00% ukoliko niste klijent.

Savet

Kreditna obaveza koju imate prema banci nije naivna stvar. Svakog meseca morate da izdvojite određenu količinu novca kojom ćete platiti ratu po kreditu. Kada konačno završite otplatu kredita obavezno u banci zatražite potvrdu da je kredit ugašen, kako ne biste doživeli neprijatno iznenađenje. Ukoliko niste klijent banke u kojoj ste uzeli kredit obavezno ugasite i račun koji Vam je banka otvorila prilikom puštanja kredita, ukoliko Vam nije neophodan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kako do kredita krediti na šta obratiti pažnju da li uzeti kredit šta treba znati savet o kreditu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana