Tekst objavljen: 04.08.2013 11:11        


Poslednjih godina na domaćem, ali i na svetskom tržištu automobila sve su traženija vozila koja troše što manje goriva. Od električnih, preko hibridnih automobila, pa sve do štedljivijih benzinaca i dizelaša, ekonomična vožnja danas je imperativ koji važi za sve klase vozila.

Korisni saveti: Kako uštedeti na potrošnji goriva?

Pored ozbiljnog razmatranja o tome koliko troši vaš željeni automobil pri samoj kupovini, važno je znati i da potrošnja goriva zavisi i od pojedinih stavki na koje vi svakodnevno možete da utičete. To su način, odnosno stil same vožnje, kao i održavanje važnih delova vozila. U nastavku teksta pročitajte kako da vozite što štedljivije, bez obzira na to koliko vaš automobil troši.

Bez naglih ubrazanja i kočenja

Na prvom mestu, trudite se da izbegavate naglu, agresivnu vožnju, jer se tako troši puno goriva. To podrazumeva da ne krećete naglo, sa stisnutiom papučicom gasa do kraja, dostižući visok broj obrtaja. Najbolje je da koristite onoliko gasa koliko vam je potrebno da dostignete potrebnu brzinu u tom trenutku u saobraćaju.

Takođe, naglim kočenjem se dosta troši, zato se trudite da pratite šta se dešava oko vas u saobraćaju, kako biste na vreme videli razlog za naglo zaustavljanje, primetili kolonu ispred vas, prepreku na putu ili semafor. Ovi saveti su naročito važni u gradskoj vožnji, jer kao što je poznato, tada motor troši najviše goriva, a stalna zaustavljanja i kretanja su neizbežna.

Vozite u pravoj brzini

Vožnja u nižem stepenu prenosa nego što je potrebno troši više nego vožnja u višem stepenu. To naravno ne znači da na 1.000 obrtaja prebacite u treću, ali znači da ne "garite" auto na 3.000 obrtaja, koliko god vam takva vožnja prija. Trudite se da po osećaju, koji sigurno imate za vaš motor, prebacujete, što pre u viši stepen prenosa.

Ne ostavljajte auto da se „muči“ u većoj brzini na uzbrdicama i prilikom preticanja, tako se takođe povećava potrošnja goriva. Na auto - putu je važno da znate da se potrošnja znatno povećava ako vozite brzinom većom od 120km/h ili voditi računa da se prilikom vožnje ne prelazi 3.000 obrtaja, što prvenstveno zavisi od samog automobila, odnosno da li ima 5 ili 6 brzina prenosa.

Važan je pritisak u pneumaticima

Vožnja sa nedovoljno naduvanim gumama povećava potrošnju goriva, zato redovno proveravajte da vam se nije neka guma ispumpala. Povremeno proverite pritisak kod vulkanizera ili na pumpi. Važno je i da vam gume nisu previše naduvane, jer onda gube elastičnost, zato nemojte sami da se bavite pritiskom u pneumaticima, već to prepustite stručnjacima.


Redovan servis takođe štedi gorivo

U zavisnosti od uputstva za vaš automobil , redovno menjajte ulje i filtere, to je još jedan dobar način da motor radi efikasnije i samim tim potrošnja će biti manja. Redovnim servisiranjem motor će biti i 50 odsto efikasniji i štedljiviji od motora koji se ne održava redovno.

Klima u kolima je veliki potrošač

Ova stavka nije toliko značajna za novija vozila, dok je kod starijih motora druga priča. Kada je upaljena klima u kolima, troši se oko 10 odsto više goriva, a kao što ste sigurno osetili, motor teže ubrzava, pa mu je potrebno više snage da dostigne određenu brzinu. Dakle u starijim vozilima, izbegavajte klimu koliko je to moguće, dok je u novijim automobilima možete slobodno koristiti.

Ispravna mehanika znači manje izdataka za gorivo

Ukoliko su ispravni kvačilo, kočnica i izduvni sistem, pored sigurne vožnje, biće efikasnija i potrošnja goriva. Takođe, važno je i da se pri svakom zaustavljanju vozila isključe električni uređaji, kako se oni pri paljenju automobila ne bi automatski palili i tako opterećivali motor.

I na kraju, najefikasniji način smanjenja potrošnje goriva je svakako smanjenje vremena koje provodite u kolima.

To znači da, ukoliko se povremeno odlučite za šetnju, ostvarićete i uštedu, a doprinećete i svom zdravlju.

Ponekad je vožnja u centralnim gradskim zonama veoma stresna, a podrazumeva i veliku potrošnju, zato se u nekim slučajevima odlučite bolje za javni gradski prevoz. U svim ostalim slučajevim uživajte u ekonomičnoj vožnji: manje će vas koštati, a auto će vas služiti bolje i duže.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vožnja gorivo potrošnja goriva cena goriva automobil automobili vozači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana