Tekst objavljen: 28.08.2012 9:21        


Milijarder, jedan od najuspešnijih investitora u svetu Warren Buffett tokom godina pokazao je dosta mudrosti kada je u pitanju tržište nekretnina i dao savete koji mogu da koriste svakoj osobi koja planira da sebi obezbedi krov nad glavom.

Kupite stan po savetu Warrena Buffetta Warren Buffett (foto by Wikipedia)

1. Osnovna premisa vlasništva nad nekretninom : Vrednost nekretnine veća je tokom vremena - je laž!

U više intervjua koje je dao Buffett je za krizu američkog tržišta nekretnina okrivio iskrivljeno verovanje mnogih amerikanaca da će vrednost njihovih kuća rasti tokom vremena. Kako je rekao “mnogi su se zaduživali preko mere ulažući u nekretnine i nadajući se da će taj novac višestruko da im se vrati kad ponude svoj kuće na prodaju. Mnogi su čak kupovali nekretnine iako nisu imali dovoljno novca za kaparu i nisu mogli da priušte plaćanje mesečnih rata kredita, sve pod pretpostavkom da cene nekretnine neće ići na dole.

- Jasno je da je pretpostavka bila pogrešna – kaže Buffet. Kako je Buffett izjavio u jednom od pisama koje je poslao svojim deoničarima „Vreme je čioda koja probuši svaki balon“.

2. Kupi jeftino (I sada bi bilo dobro vreme za to)

Buffett piše pismo Berkshire Hathaway deoničarima svake godine i to je pravi uvid u njegovu reviziju društvenog bogatstva u odnosu na prethodnu godinu, analizu tržišta hartija od vrednosti i ekonomije u celini i njegovih pametnih i običnih saveta o životu i novcu.

U poslednjem pismu deoničarima, Buffett je rekao da je period niskih cena na tržištu, pravo vreme za kupovinu kuće. „Niske cene nekretnina i povoljne kamatne stope pravo su vreme kada se treba odlučiti za kupovinu kuće“.

Ali tu se nije zaustavio. Navodeći sebe kao primer rekao je da je kupovina kuće za njega treća najbolja investicija koju je u životu napravio.

- Zaradio bih mnogo više novca da sam novac koji sam davao za najam stavio na berzu i kupovao akcije – rekao je Buffet.

Zatim, da pojasni čitaocima koji su želeli da znaju koje su prve dve njegove najbolje investicije Buffet je napisao – Moje dve najbolje investicije su dve venčane burme.

 

Kuća Warrena Buffetta (foto by Wikipedia)

3. Nemojte predugo da čekate niske cene

Pišući za New York Times, Buffett je još 2008. napisao da je kupovina nekretine po niskoj ceni dobar, ali izuzeto stresan posao čak i za njega, jer su ekonomski tržišta promenljiva i nemoguće je predvideti kuda će cena ići u kratkom roku. Dakle, kada su uslovi za ulaganje - u akcije ili u nekretninu - posebno povoljni, Buffett kaže da ne okevate predugo. Ilustrujući koliko znaci promene na tržištu mogu biti suptilni, Buffett kaže „ako uporno čekate laste, možda propustite proleće“.

4. Pametno posedovanje kuće ima tri elementa

Ti elementi su: fiksna hipoteka, pristupačne isplate i dugoročno vlasništvo. Detaljno objašnjavajući zašto je njegov stambeni holding učinio više na tržištu nekretnina Buffett je naglasio „naš pristup je bio jednostavno u tome da ugovorimo smisleni iznos plaćanja u odnosu na primanja kupaca. To pravilo održalo je kompaniju solventnom i istovremeno zadržalo kupce u njihovim domovima“. I to je suština pametne kupovine nekretnine.

U svetu akcionara, često je citiran Buffettov savet da treba " kupiti samo nešto sa čim biste bili savršeno srećni čak i da se tržište zatvori na 10 godina“. To je savet koji Buffett daje i vlasnicima nekretnine. Uprkos svom bogatstvu koje se meri sa više od 50 milijardi dolara, kako navodi magazin Forbes, Buffett još živi u kući u Nebraski koju je kupio za31.500 dolara.

5. Kupovina "kuće iz sna" može se pretvoriti u noćnu moru

U jednom od pisama koje je uputio svojm deoničarima Buffet ih upozorava da kupovina kuća iz snova može da eskalira u finansijsku katastrofu.

- Kupovina kuće iz snova može se pretvoriti u moru, pogotovu ako je cena kuće „mnogo veća od vašeg novčanika“. Finansijski problemi nižu se jedni za drugima ako se dovedete u stanje da ne možete da plaćate ratu za kuću, a počnu da vas pritiskaju troškovi održavanja. Građani ne bi trebalo da teže da žive u kući prema svojim snovima, nego u kući prema svojim mogućnostima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Guest 28.08.2012 10:08

    Hvala mu!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
investicija kupovina nekretnine kuća Vorena Bafeta Bafet Voren Buffett tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana