Tekst objavljen: 19.10.2013 11:28        


Rešili ste da iz nekog razloga prodate svoj automobil, ali nikako da se odlučite za cenu. Ne brinite, niste jedini. Evo nekoliko preporuka kako da uz što manje stresa prođete proceduru prodaje automobila, a da se kasnije ne pokajete zbog preniske cene, ali i da ne čekate mesecima.

Prodajete automobil: Evo kako da odredite cenu

Prvi korak je, naravno, sređivanje: pranje, usisavanje, poliranje, „šminkanje“, a drugi je određivanje prodajne cene.

Predlažemo da ovom problemu priđete studiozno, korak po korak. Ako ništa drugo, tako bar na kraju nećete prebacivati sebi ukoliko sve ne ispadne kako treba.

Prednosti i mane

Originalna kilometraža – ukoliko možete uz pomoć servisne knjižice da dokažete da kilometraža nije menjana, trebalo bi da imate veliku prednost u odnosu na konkurenciju. Podrazumeva se da potencijalni kupac to može da proveri u nekom od ovlašćenih servisa.

Očuvan enterijer – očuvan enterijer često odigra presudnu ulogu kod odluke o kupovini, pošto mnogi na osnovu njega procenjuju koliko je automobil zaista vožen, da li je korišćen kao službeni auto ili kao taksi, da li je vođena odgovarajuća briga o njemu.

Limarija i farba – u zavisnosti od vrednosti automobila, uglavnom se isplati ispolirati ga pre prodaje. Ukoliko postoje ozbiljnije ogrebotine ili oštećenja, bilo bi dobro da u okviru oglasa detaljno objasnite o čemu je reč – koliko je ozbiljno i koliko može da košta popravka. Tako ćete steći poverenje kod potencijalnih kupaca, iako na prvi pogled deluje da ih upravo to može odbiti.

Atraktivnost – koliko god banalno delovalo, atraktivni automobili se lakše prodaju i to po, naravno, višim cenama. Ako vaš auto ima metalik boju, veće i šire točkove od uobičajenih za taj model, tonirana stakla i slično, budite svesni da na osnovu njih možete da dobijete više novca.

Oprema – niko više ne želi automobil bez klima uređaja. Praksa je pokazala da se novac uložen u dodatnu opremu kod novog automobila samo delimično može vratiti prilikom prodaje, ali to ne znači da treba odustati od hvaljenja svog vozila po tom pitanju i insistiranju na višoj ceni.

Poređenje sa sličnima

Da biste dobili predstavu koliko vaš auto vredi na tržištu, morate da ispitate tržište.



Proanalizirajte auto oglase u novinama ili na Internetu, pregledajte čitavu ponudu konkretnog modela, da biste stekli okvirnu sliku o ponudi i cenama, a zatim se usredsredite na vozila sa istim motorom, sličnim nivoom opreme, i stanjem vozila.

Konačna odluka

Na osnovu svih prikupljenih informacija, odredite okvirnu cenu. Odlučite da li želite da cena bude fiksna ili ostavite prostor da je spustite.

Obe opcije imaju svoje negativne strane. Fiksna cena će u startu da odbije neke potencijalne kupce, a cjenjkanje može da bude veoma zamorno.

Imajte na umu da se gotovo svi automobili na kraju prodaju po nižoj ceni od one istaknute u oglasu.

Definišite u kom vremenskom periodu želite da prodate automobil. Ukoliko žurite, a zainteresovanih je malo, moraćete da korigujete cenu.

Ako ne žurite, slobodno stavite nešto veću cenu i čekajte kupca. Ukoliko se niko ne javlja ili se javljaju bez rezultata, očigledno je vreme za korekciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana