Tekst objavljen: 15.01.2020 15:50        


Prema doktorima, čest osećaj umora i bolovi u mišićima i zglobovima su 75 odsto izazvani lošim stavom tokom sedenja za kompjuterom i 25 odsto zbog nepoštovanja balansa između posla i odmora

Šest načina da zaštite zdravlje tokom sedenja na poslu

Zato vam predstavljamo nekoliko jednostavnih načina koje lako možete uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu, a koje će vam vrlo brzo pomoći da se rešite bolova u telu koji su nastali usled prevelikog sedenja.

1. Bolovi u nogama

Dok sedite, nemojte prekrštati noge ili stopala. Takav položaj nogu usporava cirkulaciju, steže vene i izaziva neprijatnost u vidu sindroma umornih nogu.Prva stvar koju treba da uradite jeste da namestite stolicu. Noge ne treba da vam vise, niti da ivica sedišta da vam pritiska unutrašnju stranu kolena. Stopala stavite ravno na pod ili na posebnu izdignutu podlogu na kojoj će vaše noge biti pod uglom od 90 stepeni.

2. Bolovi u leđima

Dubina stolice treba da se podudara sa širinom kukova. Ako sedite na previše širokoj stolici, stavite jastuk ispod struka kako biste popunili prazninu između naslova i leđa. U suprotnom, "skliznućete" u stolici što će izazvati bolove i tenziju u kičmi.
Ako vam u početku ne bude prijatno u ovom položaju, pokušajte da ga nemenjate kako bi se mišići navikli na pravilno držanje. Neki će se opustiti, pa će vremenom poza u kojoj sedite postati udobna - ali, to se neće desiti odmah.

3. Umorne ruke

Kada radite za kompjuterom, ruke su u vam pod konstantnom tenzijom. Pogrešno držanje može izazvati tup i neprijatnan bol, kao i osećaj utrnulosti ujutru nakon buđenja.
Ramena i podlaktice će biti u pravilnom položaju ako tastaturu i miša budete držali u nivou laktova. Zglobovi treba da budu ispravljeni, a ne okrenuti ka strani. Ruke bi prirodno trebalo da budu savijene u laktovima pod uglom od 90 stepeni i naslonjene na sto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4. Bolovi u vratu

Kako biste izbegli bolove u vratu i glavi, važno je da pravilno postavite vaš monitor. Ako je previše nizak, savijaćete kičmu ili se spustati niže u stolici. To povećava pritisak na prednje ivice međupršljenskih diskova, što kasnije može dovesti do diskus hernije ili grbavosti.

Sedite na stolicu, zatvorite oči i opustite se. Kada ih otvorite, tačka u koju pogledate bi trebalo da odredi visinu i poziciju vašeg monitora. Ako je potrebno, stavite ispod monitora knjigu ili dodatni držač koji će ga staviti u visini vaših očiju. Monitor treba da bude tačno ispred vašeg lica, a ne sa strane.

5. Umorne i bolne oči

Kada dugo sedite i radite na kompjuteru, verovatno svaki put doživite takozvani sindrom kompjuterskog vida - crvenilo, peckanje i zamućeni vid. Nakon toga često uslede i glavobolje i iritacija. Promenite mesto monitora.

Doktori veruju da je optimalno mesto za držanje monitora u ravni sa očima na distanci od oko 50 centimetra od vašeg lica. Potrebno je da uklonite i odsjaj i ponovo podesite kontrast, veličinu slova i svetlinu ekrana. Nije loše nabaviti i posebne naočare koje štite oči od zračenja i samim tim umanjuju iritacije.Ne zaboravite i na svakodnevno vežbanje očiju!

6. Brzo umaranje

Kada osoba veći deo dana provodi u sedenju, a pritom uglavnom konzumira masnu i slatku hranu, holesterol se mnogo više hvata ma unutrašnje zidove krvnih sudova.

Zbog ovoga nastaju neprijatni bolovi u celom telu i mišićima, slabost u nogama i stopalima, oticanje nogu i visok krvni pritisak. Ovi simptomi se u najvećem broju slučajeva pojavljuju kasno uveče.Napravite malo mesta za vežbanje tokom vaše dnevne rutine.

Samo pola sata je dovoljno da napravite promenu u vašem zdravlju. Takođe, pokušajte da do posla idete peške ili biciklom, a ako to nije moguće, makar gradskim prevozom. Ishrana je isto bitna, pa pokušajte da promenite vaše navike i u ovom segmentu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sedenje sedenje na poslu zdravstveni saveti zdravlje saveti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana