Tekst objavljen: 17.03.2022 16:25        


Još 2014. je Meri Bet Braun odlučila da zatraži povišicu, ali nikada nije pomislila da će to staviti tačku na njenu 12-godišnju profesionalnu vezu sa Ilonom Maskom

Zanimljiva priča o Masku, njegovoj saradnici i o tome koliko je ko (ne)zamenjiv


Braun je 12 godina radila za Ilona Maska. Radila je zaista naporno jer bi svake nedelje putovalana relaziji između Los Anđelesa i Silicijumske doline, radila je do kasno u noć, pa čak i vikendom.

Nekada je upravljala Maskovim rasporedom u dve kompanije (SpaceKs i Tesla), upravljala je i odnosima s javnošću i često je pomagala Masku u donošenju poslovnih odluka.

Ešli Vens je u svojoj knjizi „Ilon Mask: Tesla, SpaceKs i potraga za fantastičnom budućnošću“ pomenuo ovu priču i ovako opisao Braun — ili MB, kako su je svi zvali — postala je Maskov odani asistent, uspostavljajući stvarnu verziju odnosa između Tonija Starka iz Iron Mana i Peper Potsa.

Ako je Mask radio dvadesetočasovni radni dan, radila je i Braun. Tokom godina, donosila je Masku obroke, zakazivala mu poslovne sastanke, dogovarala vreme sa njegovom decom, birala mu odeću, rešavala zahteve novinara i kada je bilo potrebno izvlačila Maska sa sastanaka kako bi ga držala po rasporedu.

Kao rezultat toga, ona bi se pojavila kao jedini most između Maska i svih njegovih interesa i bila je neprocenjiva prednost za zaposlene u kompanijama.

Ešli je takođe napomenula da je Braun dao izuzetan doprinos u razvoju rane kulture SpaceKs-a jer je obraćala veliku pažnju na svaki detalj i pomagala da uravnoteži atmosferu u kancelariji, prenosi medium.com.

Dakle, početkom 2014. Braun je otišla kod Maska sa velikom nadom i zatražila povišicu. Da budemo precizni, želela je da bude u ranku sa najvišim rukovodiocima SpaceKs-a.

Da li znate šta joj je Ilon Mask rekao kao odgovor? Rekao je Braun da uzme nekoliko nedelja odmora kako bi shvatio vrednost njenih odgovornosti (u njenom odsustvu). Zapravo, Mask je želeo da shvati koliko je ona za njega bio neophodna.

„Rekao sam joj: „Vidi, mislim da si veoma vredna. Možda je ta kompenzacija ispravna. Morate da uzmete dvonedeljni odmor, a ja ću da procenim da li je to tačno ili ne“, rekao je Mask, prema Ešlinim fusnotama.

Dakle, Braun je uzela dvonedeljni odmor, a Mask je preuzeo njen posao.

Nakon dve nedelje kada je Braun došla u kancelariju, Mask joj je rekao da mu više ne treba njena usluga.

Prema Masku, „Kada se vratila, moj zaključak je bio samo da veza više neće funkcionisati. Dvanaest godina je dobar izbor za svaki posao. Uradiće odličan posao za nekoga."

To je bio pravi šok za nju. Mislim, niko neće biti otpušten zato što je tražio povišicu, zar ne?

U knjizi, Ešli je napisala da je ovaj besceremoničan događaj pogodio ljude unutar SpaceKs-a i Tesle i potvrdio saznanje o Muskovom okrutnom stoicizmu i nedostatku empatije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Mask je tvrdio da je Braun ponudio drugi posao sa istom platom, ali je Braun odbila i napustila kompaniju.

Sada se postavlja pitanje - zašto je Mask otpustio svog dugogodišnjeg asistenta koja je za njega radila sve kako treba veoma dugo? Da li je to bilo samo traženje više novca? Ili, njen neuspeh da proceni/razume Maska uprkos tome što je sa njim radila dvanaest godina?

Iz njene perspektive, očigledno je da je bila uverena u svoj doprinos kompanijama koje je posedovao Mask, i stoga je želela da je Mask tretira kao vrhunskog vojnika u svom timu.

Ali ona je ovom prilikom zaista pogrešno razumela Maska, jer je on razmatrao stvar sa vrlo realne tačke gledišta, zanemarujući sve prethodne doprinose.

Dakle, u roku od samo dve nedelje, Mask je otkrio da njen posao više nije potreban. Mislim, za Maska - Braun nije uspela da postane nezamenljiva.

Ovaj članak na theladders.com odzvanja isto kao što kaže: „Ako se slažete sa Maskovom odlukom da otpusti svoju pomoćnicu sa njene uloge, to vas uči važnosti da postanete što je moguće nezamenljiviji pre nego što zatražite povišicu. S druge strane, ako stanete na stranu asistenta, to je vredan podsetnik da ne morate godinama biti potplaćeni i potcenjeni."

Dana 25. avgusta 2015, Džastin Mask, bivša supruga Ilona Maska, objavila je na Kuori sa svog verifikovanog profila: „Meri Bet Braun je počela da radi za Ilona ubrzo nakon što smo se preselili u LA pre dvanaest ili trinaest godina (IIlon i ja smo još uvek bili u braku onda). MB je bila izuzetan i odan Ilonov zaposlenik i divna za rad na ličnom nivou. Dala je život poslu - i našoj porodici - i vest o njenom odlasku bila je šok za mene.

Očigledno (prema, verujem, Ešli Vens, koja je napisala knjigu o Ilonu), MB je tražila povišicu. Ilon joj je rekao da ako je zaista kritična prema SpaceX-u, ne bi trebalo da može da radi u njenom odsustvu (ili nešto u tom smislu). Predložio je tronedeljni eksperiment da bi se testirala ova hipoteza/njena vrednost. Ovo me podseća na nešto slično što mi je jednom rekao, pre mnogo godina, nakon što sam se vratio iz jednonedeljne posete sa porodicom u Kanadi — da je njegov život tekao sasvim glatko u mom odsustvu. Davao mi je do znanja da sam nesposoban upravnik kuće. (Nije pogrešio.) Dakle, od različitih priča koje sam čuo iza MB-ovog odlaska iz SpaceKs-a, ovo je ona koja mi ima smisla. (Iako *nikada* ne biste koristili reč „nesposoban“ u vezi sa MB!)

Gde god da je MB i šta god da radi, nadam se da je njen život fantastičan. Ona i ja nismo uvek bili na istoj strani, ali imam – i uvek ću imati – ogromno poštovanje prema toj izvanrednoj ženi.”

Anegdotu o otpuštanju Braunove opovrgnuo je Ilon Mask.On je 11. avgusta 2017. tvitovao: „Od svih lažnih anegdota, ova me najviše muči. Ešli nikada nije vodila ovu priču ni ja ni moj pomoćnik. To je potpuna glupost.”

Dalje je spomenuo: „Meri Bet je bila neverovatna asistentkinja više od deset godina, ali kako je kompleksnost kompanije rasla, uloga je zahtevala nekoliko specijalista naspram jednog generalnog stručnjaka.

Za one koji misle da je Mask svetac koji ne može da pogreši — moram da vam kažem, u stvarnosti, Mask — kao i svi drugi tvrdokorni biznismeni — nemilosrdno otpušta ljude koji se ne slažu ili mu stanu na put (prema novoj knjizi, Pover Plai : Tesla, Ilon Musk i Opklada veka Tim Higinsa).

Šta god da je stvarni razlog, mislim da nas anegdota uči nekim vrednim lekcijama. Ne bi trebalo da radimo u kompanijama u kojima je naš doprinos neprimećen. Opet, ne bi trebalo da uzimamo svoj posao (ili našeg šefa) zdravo za gotovo.

Jer bez obzira koliko godina radite za kompaniju ili koliko ste bliski menadžmentu — u svakom trenutku možete biti smenjeni. Kompanije jednostavno vole da otpuštaju visoko plaćene stare zaposlene i zamenjuju ih mladima sa manje novca.To je teška istina. Dakle, imajte to na umu i dajte svom ličnom životu veći značaj nego kompaniji u kojoj radite.

I, naravno, pre nego što zatražite povišicu - ne zaboravite da svom šefu navedete bar desetak razloga (ako ne i mnogo više) zašto to zaslužujete.

Štaviše, bolje je ne raditi u kompanijama u kojima treba da tražite povišicu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biznis priče ilon mask povišica otkaz tesla biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana