Tekst objavljen: 27.02.2013 7:10        


Upis vlasništva na nelegalno sagrađenim kvadratima, koji će omogućiti zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, njihovim vlasnicima, ipak, neće pomoći da dođu do kredita.

Bankari: Nema hipoteke na nelegalne kvadrate

Banke za građevine, za koje u Katastru bude zableženo da su upisani na osnovu ovog zakona, neće odobravati hipoteku. Iz Ministarstva građevine najavljuju da će razgovarati sa bankama kako bi rešili taj problem.

Bankari će, da bi prihvatili takav objekat kao garanciju zajma, tražiti dokumentaciju koju mogu da obezbede samo vlasnici legalnih kvadrata.

- Ovako upisani objekat jednostavno ne bi mogao da bude pogodan za hipotekarno obezbeđenje. Mi bismo vlasnika poslali u Sekretarijat za legalizaciju i tražili bismo dokumenta koja imaju objekti sa građevinskom i upotrebnom dozvolom - objasnio je Predrag Ćatić iz Banke Inteza.

Upisani vlasnici nelegalnih kvadrata, po trenutnom nacrtu, neće biti potpuno spokojni ni pred građevinskim inspektorima. Upis u Katastar, što je priznavanje svojinskih prava, i legalizacija su dva odvojena procesa. Hipotetički, iako upisan kao vlasnik kuće, bespravni graditelj bi mogao da dočeka rešenje o rušenju ukoliko nije uspeo da legalizuje svoj objekat.

U Ministarstvu građevine, međutim, objašnjavaju da će takav scenario izbeći amandmanom.

- U predlogu zakona ne piše striktno da upisani objekti neće biti rušeni, ali se to podrazumeva - kaže Aleksandra Damnjanović, pomoćnik ministra građevine. - Da ne bi bilo nedoumica i različitih tumačenja, mi ćemo taj problem rešiti amandmanom. On će precizirati da objekti, koji po ovom zakonu budu upisani, ne mogu biti porušeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Prevareni 27.02.2013 16:52

    Ne daju kredit na "nelegalne kvadrate" a znaju da prodaju NELEGALNE KVADRATE.
    Znam primer gde je PRO-KREDIT banka prodala lokal od 56kvm na javnoj aukciji i na oglasu u novinama je pisalo da je lokal 56kvm,i imali su papir od ovlascenog sudskog vestaka da je lokal 56kvm (naravno vestak je slagao u korist banke),kupcu nije omoguceno da pregleda i izmeri lokal,jer je u njemu bio zakupac koji nije dozvolio ulazak u lokal,opravdali su to da imaju izvestaj ovlascenog vestaka o kvadraturi i gradjevinskom stanju lokala i da nema sumnje da je sve tacno to sto tvrde,i sada kad je kupac isplatio lokal usao u posed,premerio i pregledao utvrdi je da je lokal 46kvm i obrati se PRO-KREDIT banci oni su mu odgovorili da je u oglasu pisalo da kupuje u vidjenom stanju!?!Slucaj je dospeo na sud,a na sudjenju CIRKUS....Sudija radi sve u korist banke i totalno zanemaruje sve izjave obmanutog kupca i ne dozvoljava novo vestacenje lokala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
legalizacija nelegalni objekti stambeni krediti stambeni kredit banka banke hipoteke hipoteka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana