Tekst objavljen: 14.06.2013 9:40        


Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju neće se odraziti na cene nekretnina, pošto je u većini država unije kriza vrlo osetljiva, pa se u dogledno vreme ne očekuje rast cena nepokretnosti, smatraju ruski stručnjaci.

Cene hrvatskih nekretnina miruju i kad uđu u EU

- Jedini plus je što će nakon 1. jula u Hrvatsku doći pouzdane evropske banke pa će se znatno poboljšati uslovi za hipoteke. Ipak ne verujem da je to jako izvestan scenario - objašnjava osnivač ruskog investicionog portala Igor Indriksons.

Prema podacima analitičkog portala GlobalPropertyGuide.сom, početkom 2013. god. oko 70.000 stranaca posedovalo je nekretninu u Hrvatskoj. Više od polovine (55%) kupaca nekretnina u Hrvatskoj su Nemci. Zatim slede Austrijanci (16%) i Englezi (6%). Isti portal navodi da cene hrvatskih nekretnina padaju u poslednje četiri godine. U 2012. cene nekretnina u Zagrebu su pale u odnosu na 2011. za 4.6%, a na primorju za 8,1%.
Međutim, postoje i optimističnija razmišljanja, prema kojima je rast cena moguć ako dođe do promene makroekonomske situacije u samoj evrozoni.

Savetnica za inostrane nekretnine Viktorija Samuseva kaže da je moguće očekivati da će se nakon ulaska u EU i uklanjanja postojećih barijera povećati interes za nekretnine u Hrvatskoj od strane građana drugih država Evropske unije.

Ipak, teško je s pouzdanošću znati šta će se tačno dogoditi kad Hrvatska uđe u EU, smatra direktor za strateški consulting u kompaniji Kalinka Relat Estate Consulting Roman Popov.

Hrvatski ambasador u Rusiji Igor Pokaz tvrdi da se priključivanje EU mora pozitivno odraziti na tržište nekretnina koje, kako kaže, padaju u protekle tri ili četiri godine, ali se u naredno vreme očekuje njihov rast.

Što se tiče ruskih kupaca, oni zasad ne igraju bitnu ulogu na tržištu nekretnina u Hrvatskoj. Prema oceni portala Indriskons.ru, ruski građani godišnje kupuju sto stanova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija EU cena stanova cena nekretnine cene stanova cene nekretnina Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana