Tekst objavljen: 01.04.2013 9:10        


Ove godine, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita subvencionisaće kupovinu 3.000 stanova, za petinu više nego 2012. godine.

Država pomaže građanima kupovinu 3.000 stanova

Direktor Nacinalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Saša Jovanović kaže da njihov trend u prva tri meseca pokazuje da su pogodili tražnju i da neće biti problema uzevši u obzir iskustvo iz ranijih godina kada su u pitanju subvencionisani krediti.

- Komercijalni krediti pokazuju vrlo zanimljiv trend. Period početkom ove godine u odnosu na isti period 2012. pokazuje oko 20 posto veći broj komercijalnih kredita - kaže Jovanović.

Naći odgovarajući stan isto je stresno kao i ući u kreditni odnos sa bankom radi kupovine stana. Međutim, zbog valutnog rizika švajcarskog franka ili gubitka posla poslednjih nekoliko godina prevremeno je otplatilo kredite za stanove oko 3.000 građana Srbije.

U ovom trenutku, 22.000 stambenih kredita je u švajcarskim francima, ukupne vrednosti oko milijardu evra.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić smatra da je to pitanje previše naglašeno u poslednjih nekoliko meseci, jer u bankarskom sektoru postoje mnogo veći problemi sa kojima se banke suočavaju, pre svega takozvani loši zajmovi gde je zarobljeno više od 600 milijardi dinara.

Od svih vrsta kredita odobrenih stanovništvu, više od polovine je stambenih. Iako u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kažu da će ove godine biti više novca za subvencionisanje stambenih kredita, a to je i dalje tri puta manje od tražnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
NKOSK subvencionisani stambeni krediti stambeni krediti stambeni kredit cena stanova cene stanova kupovina nekretnine kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana