Tekst objavljen: 01.10.2013 9:00        


Agencije za promet nekretnina moraće ubuduće da sklapaju ugovore sa nalogodavcima, a to su kupci, prodavci, zakupci i zakupodavci stanova i kuća. Takođe, posredovanjem u prometu nekretnina moći će da se bave samo agencije ili preduzetnici koji su upisani u registar, a agenti će morati da imaju završenu srednju školu i polagaće stručni ispit.

Država zavodi red, neće moći svako da prodaje stanove

Posrednici će biti u obavezi da imaju i ugovore sa osiguravajućim kućama, a te polise štitiće nalogodavce ako agencije ne ispoštuju obaveze.

NEDOVOLJNO LEGALNIH

Procene udruženja „Klaster nekretnine“ govore da je ukupan godišnji promet na tržištu nepokretnosti u Srbiji vredan oko tri milijarde evra. Od toga, samo jedna milijarda evra prometa ostvari se posredstvom oko 500 registrovanih legalnih posrednika, sve drugo je u sivoj ekonomiji čime je država oštećena za između 600 miliona i dve milijarde dinara nenaplaćenih poreza.
Ovo su samo neke od novina predviđenih Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, o kojem će u utorak raspravljati poslanici u parlamentu.

Prema planu Ministarstva trgovine, u roku od 18 meseci licence će dobiti oko 1.000 agencija i oko 2.000 agenata. Ovim zakonom, kažu u Ministarstvu, konačno se uvode evropski standardi na tržište nepokretnostima.

- Svi u prometu nekretnina moraju da otvore četvore oči, a posebno kupci - kaže Željko Stojanović, viši savetnik u Ministarstvu. - Posrednik ima pravo na posredničku naknadu, a kupoprodajnu cenu kupac uplaćuje direktno prodavcu na račun. Agencija tako ne može da prevari kupca. Ali može da mu nanese štetu zbog nestručnog uvida u vlasničku evidenciju ili ne upozori kupca da je na željene kvadrate upisana hipoteka... U takvim slučajevima kupac može da traži odštetu.

- Takođe, ako je prodavac platio agenciji oglašavanje i to je regulisano ugovorom, koji ako agencija ne ispoštuje prodavac može da se pokrije polisom osiguranja. Iznos osiguranja je minimalno 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po jednom osiguranom slučaju, odnosno ukupno minimalno 45.000 evra za sve odštetne zahteve u jednoj godini osiguranja.

Registar posrednika, koji će voditi Ministarstvo trgovine, biće dostupan svim zainteresovanim građanima preko interneta. Za upis u registar posrednik mora da ima jednog zaposlenog, koji ima položen stručni ispit, važeći ugovor o osiguranju i odgovarajući poslovni prostor. Zabranjeno je da pravno ili fizičko lice koje nije upisano u registar posrednika obavlja posredovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    sasha 01.10.2013 11:16

    Juce zovem agenta i pet puta zena izgovara tArasa. I njoj nepismenoj treba da dam 2000 evra za proviziju, a pritom nisam ni trazio posrednicku uslugu vec zovem broj iz oglasa.

  2. User image
    golja srbin 02.10.2013 14:58

    Kupio kum stan u bloku 65, za to sto su mu napravili ugovor o kupoprodaji i povezali ga sa vlasnikom naplatili 3% ili 2250 EURa. Ne bi im dao tu proviziju tacno da je najlepsi stan na svetu, ali kuma je presekla :)
    Neka mi posle neko kaze da su banke lopovi!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana