Tekst objavljen: 01.10.2012 12:34        


Danas u Srbiji počinje izdavanje "energetskih pasoša", koji će biti obavezni za sve nove i stare objekte. Novi objekti će, u skladu sa propisima u Evropskoj uniji (EU), morati da imaju taj dokument da bi dobili upotrebnu dozvolu, a stari ukoliko se prodaju, izdaju ili rekonstruišu.

Energetski pasoši od danas obavezni

Primena pravilnika sa obavezom "energetskih pasoša", će pratiti potrošnju energije objekta.

- Po pravilniku, sekretarijati u svim opštinama bi trebalo od 1. oktobra da traže uz tehničku dokumentaciju i elaborat energetske efikasnosti na osnovu kojeg se dobija energetski pasoš - kazao predsednik Inženjerske komore Srbije (IKS) Dragoslav Šumarac.

Šumarac, svojevremeni ministar građevina u Vladi Srbije, je kazao da izdavanje "energetskih pasoša" neće trajati dugo i da će elaborate potpisivati licencirani inženjeri i organizacije koje su ovlašćene od nadležnog ministarstva.

"Energetski pasoši" će u prvoj fazi primene pratiti samo potrošnju energije za grejanje objekta i predviđeno je osam razreda od A plus do G, stim što je je A plus najveća energetska efikasnost odnosno najmanja potrošnja energije po kvadratnom mestru (m2), objasnio je Šumarac.

U EU je, prema Šumarcu, prosečna potrošnja između 50 i 60 kilovat časova (kWh) po m2 godišnje, a u Srbiji u nekim zgradama, gde su vršena merenja, prosek je od 150 do 200 kWh.

Šumarac je istakao da će uvođenje "energetskih pasoša" značajno smanjiti potrošnju električne energije i tako rasteretiti srpsku elektroprivredu koja je prošle zime morala da uvozi struju u vrednosti oko dva miliona evra dnevno.

On je podsetio da se tada struja plaća i četiri-pet puta više nego što ona košta u onim vremenskim periodima kada je ima dovoljno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zgrade energetski pasoš energetska efikasnost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana