Tekst objavljen: 27.12.2012 9:30        


Izgradnja novog doma počinje mnogo pre nego što se izlije temelj. Ukoliko razmišljate o tome da izgradite svoj dom, savetujemo vas da počnete sa ovih pet važnih koraka kako biste izbegli skupe greške tokom gradnje.

Gradnja kuće bez greške u pet mudrih koraka

 

Planirajte svoj budžet

Počnite sada da razmišljate o tome koliko možete da priuštite da potrošite i koliko će izgradnja vašeg novog doma verovatno koštati. Vrlo je verovatno da će vam biti potreban kredit. Nije prerano da se raspitate o kreditima koji se nude na tržištu i da vidite koje uslove morate da ispunite da biste uzeli željeni kredit. Takođe proverite kolika je taćno suma kredita koju možete da uzmete i pod kojim uslovima ćete vraćati taj kredit. To što ćete odrediti približan bužet pomoći će vam da modifikujete planove svoje kuće na vreme i što je još važnije da ne upadnete u dugove.

 

Odaberite zemljište

Bilo da želite da izgradite kuću u predgrađu, na selu ili u urbanom naselju gotovo uvek ćete morati da izaberete zemljište pre nego što počnete sa planiranjem pripreme terena i temelja. Vi i profesionalci koje zaposlite imaće dosta posla da odrede tip zemljišta i da procene kakvi su vam odvodi potrebni, da li je potrebno isušivanje zemljišta, kakav temelj će biti dobar za kuću koju želite.
 

 

 

Odaberite svoj tim

Osim ako niste arhitekta, moraćete da angažujete tim stručnjaka koji će dizajnirati i izgaditi vašu kuću. Ključni igrači biće geometar, arhitekta ili projektant, preduzimač, majstori za vodovod, kanalizaciju i električne instalacije.
 

Odaberite plan

Mnogi novi domovi grade se korišćenjem već postojećih planova iz kataloga. Preduzimač ili arhitekta može napraviti manje izmene u veličini sobe, stilu prozora ili drugim pojedinostima. Posebno projektovane kuće, s druge strane, stvorene su s posebno puno specifičnosti za porodicu koji će tamo živeti. U većini slučajeva, individualno dizajnirane kuće zahtevaju usluge ovlašćenog arhitekta. Bilo da se odlučite za gotov ili individualni dizajn, od vas će biti mudro da odaberete plan koji će zadovoljiti vaše potrebe u mnogo narednih godina koje dolaze.

 

 

Potpišite dobar ugovor

Budite sigurni da ste dobili pisani ugovor koji je potpisan i datiran od strane graditelja ili izvođača radova i arhitekte ili dizajnera. Ugovor za izgradnju nove kuće će opisati projekt u detalje i uključuti popis svih delova koje treba uključiti u kuću, a što je još bolje definisaće vaše odnose u slučaju kašnjenja, što je čest slučaj u Srbiji. Zapamtite i da izmenite ugovor ako vi ili vaš tim naprave neke promene na projektu kasnije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Guest 06.09.2012 19:08

    Kad se gradi uvek ima greske. Ja se s majstorima za gletovanje zidovai premestanje kuhinje zezam vec sest meseci...manite vi te savete...mozda bi funkcionisali negde gde ima reda..
    Ovde slaba vajda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izgradnja kuće gradnja stanova stanovanje gradnja nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana