Tekst objavljen: 14.03.2013 9:50        


Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić poručio je da je projekat srpske nacionalne kuće, koji namerava da realizuje, način da se istovremeno sačuva srpska graditeljska tradicija, reši problem socijalnog stanovanja i zadovolje savremeniji zahtevi za energetski efikasnom gradnjom.

Ilić: Bolje se u Srbiji gradilo u doba Nemanjića

On je istakao da bi, kombincijom savremenih metoda gradnje i tradicionalnih prirodnih materijala, i uz pomoć lokalnih samouprava koje bi ustupile zemljište, bilo moguće graditi kuće za 300 evra po kvadratnom metru.

Osim što će doprineti očuvanju tradicije i duha sela, srpske nacionalne kuće, čiji će projekti biti besplatno ustupljeni svim zainteresovanim graditeljima, doprineće tome da Srbija od jednog od najvećeg rasipnika električne energije u Evropi u budućnosti postane izvoznik energije - kaže Velimir Ilić.
Ilić je poručio da građane treba izvući iz nehumanih spavaonica od betona i čelika i omogućiti im da, uz relativno mali izdatak, žive u objektima od prirodnih materijala.

Tradicija je nešto čega se ne treba stideti, zaključio je Ilić, istakavši da su graditelji u Srbiji u doba Nemanjića pravili malter koji je trajao sto godina, a da je danas nemoguće naći nekoga ko ume da napravi ono sto su naši preci pravili pre osam vekova.

- Generacije koje dolaze ne smeju da ostanu bez idetiteta, da rastu na stranoj muzici. Vratimo se našim korenima i našoj predivnoj muzici, ne stidimo se opanka. Ispada da je baba svima svirala klavir. Treba da budemo ponosni na ono što smo imali i treba da ostavimo te predivne kuće našim potomcima - rekao je Ilić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Bane 14.03.2013 14:54

    Samo je Dule seckao ekstremitete zbog nekih radnji

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nekretnine cena nekretnine stanovanje kuća kuće izgradnja kuće Velimir Ilić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana