Tekst objavljen: 19.09.2012 15:45        


Svi nelegalno sagrađeni objekti u Srbiji biće katastarski uknjiženi i na taj način će steći status legalnih objekata. Kako je rekao ministar građevine Velimir Ilić, prosečna cena uknjiženja za kuću iznosiće oko 100 evra.

Ilić: Za legalizaciju nelegalnih objekata 100 evra

Ilić je rekao da u Srbiji ima oko 700.000 nelegalnih objekata za koje su podneti zahtevi za legalizaciju i još oko 500.000 objekata čiji vlasnici to ne žele da učine.

Ministar je rekao da će biti dovoljno samo da se ponese skica objekta i priloži dokaz o vlasništvu nad zemljištem na imovinu kao i dokaz da tu stanuje onaj ko želi da uknjiži objekat.

Svi koji budu hteli da grade nove objekte moraće, prema rečima Ilića, to da učine po važećoj proceduri i traže kao i do sada dozvole koje će biti pojednostavljene. Država će imati veliku korist od poreza na imovinu kada svi objekti budu uknjiženi u Srbiji, zaključio je ilić.


Ilić je objasnio da ima puno nerešenih imovinsko prvnih problema zbog vlasništva nad zemljištem, jer na primer naslednici iz nekih zemalja uopšte ne žele da se bave sudskim sporovima.

Zbog toga će, prema rečima ministra, svi oni koji žive u nekom objektu u dužem vremenskom periodu postati i vlasnici zemljišta ukoliko se niko ne bude pokrenuo sudski spor prilikom uknjiženja.

Ilić je kazao da će biti predviđen žalbeni postupak koji je će najverovatinije biti 60 ili 90 dana i ukoliko se niko ne bude žalio, vlasnik objekta će postati i posednik zemjišta gde se nalazi objekat. Ministar je istakao da je takva vrsta legalizacije trenutno najbolje i jedino moguće rešenje da se okonča legalizacija koja je veliki problem u prethodnih 20 godina.

On je kazao da bi bilo besmisleno sad tražiti građevinske dozvole i fiktivne projekte, kao i priključke za vodu i struju, kada to sve već postoji godinama za neke objekate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ludi Milojko 20.09.2012 8:29

    Meni je samo jedna rata za legalizaciju stana u jednom manjem gradu 100 evra a placam je godinama. Ko ce meni da vrati sav taj novac? Jesam li ja budala sto sam to placao? Zakljucak je da treba varati na svakom koraku jer cete kad-tad biti za to nagradjeni...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Velimir Ilić katastar nelegalni objekti kuće legalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana