Tekst objavljen: 20.05.2013 14:10        


Račun za jednu prosečnu kuću u Velikoj Britaniji, danas, podmirio bi čak 16 takvih stambenih jedinica pre tačno 18 godina. Prosečan Japanac, s druge strane, danas će za dom izdvojiti svega 32 odsto više nego davne 1975. godine.

Imate višak novca: Cene kuća u Španiji sve niže

Odnos bi uskoro mogao da bude još nepovoljniji, jer se tržište nekretnina u većini zemalja u razvoju, posle žestokog pada, polako oporavlja.

Analiza Ekonomista pokazuje da je tokom poslednje godine cena kuća najviše porasla u Hongkongu - za 24,5 odsto. Naznaka oporavka, međutim, još nema u Španiji, jer su cene kvadrata i dalje u minusu i to za 7,7 odsto.

- U krizom pogođenoj evrozoni, španski slobodni pad će se nastaviti. Stambena tržišta su u padu širom južne Evrope, naročito u Italiji i agonija nije više ograničena samo na periferiju evrozone. Početne cene brzo padaju u Holandiji, pa i u Francuskoj. Značajan izuzetak i dalje je Nemačka, koja je izbegla veliki stambeni "bum" pre finansijske krize. Cene nekretnina će u njoj nastaviti da rastu.

Tržišta nekretnina su uglavnom jaka u zemljama u razvoju. Cene su porasle Južnoj Africi, za 11,1 odsto, u Brazilu za 12,8 odsto i Indiji za 10,7 odsto. U Kini je rast - 3,3 odsto.

Tržište nekretnina u Kanadi je ocenjeno kao prilično ranjivo. Prodaja kuća u martu je bila 15 odsto manja nego prošle godine i svega 15 odsto Kanađana razmišlja o kupovini kuće tokom naredne dve godine. Lane ih je čak 27 odsto razmišljalo o novom domu.

Nasuprot tome, rast cena kuća u SAD za 9,3 odsto, zasnovan je na stabilnim osnovama.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene kuća cene nekretnina cene stanova kupovina stana kupovina nekretnine kupovina kuće ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana