Tekst objavljen: 14.09.2012 12:39        


Pojam energetske efikasnosti više neće biti stran svakom ko ima pristup internetu. Koristeći besplatan softver kalkulator, stanovnici Niša, Pirota i ostalih gradova koji pripadaju istom klimatskom području, mogu na osnovu podataka o kući ili stanu, da izračunaju koliko su energetski efikasni.

Izračunajte da li je vaša kuća energetski efikasna

Takođe, na osnovu materijala koji bi želeli da upotrebe, dobijaće preciznu računicu koliko će ih investicija koštati i na koji rok se isplati.

Softver je razvijen u okviru projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom, vrednosti oko 200.000 evra, ali je sa 85 odsto finansiran iz fondova EU. Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vlastimir Nikolić, kaže da je jednostavan za korišćenje i da nisu potrebna gotovo nikakva tehnička predznanja.

Kalkulator se nalazi na ovoj veb-stranici. Postoje dve verzije kraća i duža - namenjena onima koji imaju bolje tehničko znanje. Dostupan je na srpskom, bugarskom i engleskom. Saradnici na projektu Gradimir Ilić, prodekan za međunarodnu saradnju, Marko Ignjatović sa Katedre za energetiku i asistent na projektu Dušan Marković, kažu da je obuku prošlo 500 polaznika u okviru 14 seminara iz Srbije i Bugarske.
- Svako ko je gradio kuću zna osnovne podatke po u vezi s kvadraturom i materijalom koji su upotrebljeni. Potrebno je još da se raspita koja je cena materijala koji želi da upotrebi za izolaciju i za pola sata saznaće da li mu se i koliko isplati - kaže profesor Nikolić. On dodaje da su na ovom projektu radili 11 meseci. Imali su partnera iz Sofije.

- Ovaj program zasad je namenjen stanovnicima Niša i Pirota, ali ga mogu koristiti i Novosađani ili Beograđani, jer su u istom klimatskom podneblju. Do odstupanja bi moglo doći kod stanovnika Brusa ili Čajetine, gde je drugačija mikroklima.

Izradi kalkulatora prethodila je anketa sa stanovnicima pomenutih gradova na jugoistoku Srbije, ali i sa komšijama iz Pernika i Ćustendila. Prosečna starost objekta je 30 godina. Svi su građeni u vreme kada je energetska efikasnost bila dalek tehnički pojam, tako da ih karakteriše loša izolacija, nekvalitetna stolarija, stari uređaji za domaćinstva.

- Većina je svesna koliko je ušteda energije neophodna ali nisam siguran da li su svi u mogućnosti da na ovaj način dugoročno poboljšaju svoj standard života i zaštite životnu sredinu - kaže dekan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
održavanje kuće izgradnja kuće energetska efikasnost energetski pasoš

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana