Tekst objavljen: 12.06.2013 10:25        


Kriza koja već petu godinu žustro mete pred sobom odnoseći firme, radna mesta i standard, opustošila je tržište nekretnina koje je danas po stanogradnji na nivou devedesetih, dok je prodaja stanova prepolovljena. Kraj tom poniranju se ne vidi. Inače, radi se u Hrvatskoj.

Kako je zamrlo tržište nekretnina u Hrvatskoj

Prošle je godine u Hrvatskoj prodano 32.278 stanova, 19 posto manje nego godinu pre, a za 35 posto manje nego 2009. godine. Kad se lanjski rezultati stave uz bok s 2007. kada je prodano 66.787 nekretnina, onda je jasno da je prodaja prepolovljena.

Lani se u celoj zemlji svakog dana prodavalo prosečno po 88 stanova, a pre šest godina po 183 dnevno.

- Tržište je toliko palo da bi se moglo reći da ga nema - kaže Jasminka Biliškov, zamenica predsednika Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Inače, danas je u Hrvatskoj aktivna svaka deseta agencija od onih koje su radile pre krize.

Ništa se neće posebno dogoditi kada Hrvatska postane članica Evropske unije, neće stranci nagrnuti kupovati kuće i stanove.

Biliškov kažei da je već nekoliko godina Sporazum o pridruživanju na snazi i građani EU-a mogu kupovati nekretnine pod istim uslovima kao i hrvatski građani pa se s manjim nekretninama nije dogodilo ništa spektakularno u ovih nekoliko godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    nico 12.06.2013 11:47

    pa tko ce biti tak lud da nesto kupi ili pravi u HR kada ti za papirologiju za kucu 100m² treba minimalno 8000 euro!!!!to je ludnica,a tek onda dolaze gradjevinske firme da te ogule do kraja..samo temelj od 100m² kosta od 8-14000 euro!!!pa te cijene su u njemackoj a ne na Balkanu..otimacina...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza prodaja nekretnine prodaja stana kupovina nekretnine kupovina stana Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana