Tekst objavljen: 12.12.2012 15:39        


U „najvećem projektu pomeranja planina” u istoriji Kine, jedna od najvećih građevinskih firmi potrošiće 2,7 milijardi evra na sravnjivanje 700 planina kako bi izgradila novu metropolu na obroncima Landžaua.

Kinezi ruše 700 planina da prošire grad (VIDEO) (Sigismund von Dobschütz/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Kinesko držvno veće, najveća administrativna vlast u zemlji, odobrilo je Landžau projekat u avgustu. Prva faza sravnjivanja planina počela je krajem oktobra i omogućiće nastanak nove gradske četvrti od skoro 26 kvadratnih kilometara površine.

Vodeći investitior je jedna od najvećih privatnih kompanija u Kini, China Pacific Construction Group na čijem čelu je Jan Jiehe, 52-godišnji bivši nastavnik koga nazivaju "kineskim Donaldom Trampom".

Njegov plan je izazvao dosta skepticizma. Landžau, u kome živi 3,6 miliona ljudi uz Žutu reku, već ima problema zbog okoline. Prošle godine Svetska zdravstvena organizacija nazvala ga je najzagađenijim gradom u Kini.

Liu Fujuan, nekadašnji visoki zvaničnik Komisije za nacionalni razvoj i reforme, rekao je da je ovaj projekat rizičan jer je Landžau u vrhu liste kineskih gradova sa problemom čiste vode i da je suludo u takvim uslovima praviti metropolu usred pustinje.

Sa druge strane, Endži Vong, PR China Pacific Construction Groupa, kaže da "naš stil izgradnje vodi računa o okolini i preusmeriće vodu u ovu obliast, doprineti pošumljavanju i učiniti stvari boljim nego ranije”.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Landžau kina kinezi izgradnja gradnja gradilište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana