Tekst objavljen: 06.06.2013 8:30        


Nacrtom zakona o legalizaciji, a o kom bi uskoro trebalo da se izjasni parlament Srbije, prvi put je definisano da onaj ko radi nadgradnju mora da ima stoprocentnu saglasnost komšija s kojima potpisuje kupoprodajni ugovor.

Ko želi nadgradnju mora da odobrovolji sve komšije

Takođe, definisana je i zaštita susedskih prava koja se odnose na udaljenost od susedne zgrade i spratnost. Do sada je važilo pravilo da ukoliko se sused nije bunio tokom izgradnje kasnije nije imao pravo na žalbu.

Pravila u gradskim zonama

- 4 metara Najmanja udaljenost između dva izgrađena objekta
- 2,5 metra Minimalna udaljenost od susedne parcele
- 7 nadzemnih etaža Maksimalna visina objekta
- 1,4 metara Dozvoljena visina zida između suseda
- 7 metara Visina nastrešnica i sojenica
Takođe, vlasnika nekretnine od recimo 100 metara kvadratnih, legalizacija kuće po novom predlogu Nacrta zakona o legalizaciji koji je u fazi javne rasprave, koštaće najmanje 1.500 evra više nego do sada. Toliko u proseku za objekat te površine košta izrada glavnog projekta koji do sada u mnogim slučajevima nije bio obavezan.

Umesto običnog izveštaja ili zapisnika građevinske komisije, što je do sada bilo dovoljno za dobijanje građevinske dozvole, svi oni koji su do 11. septembra 2009. godine sagradili divlje objekte a u međuvremenu ih nisu legalizovali sada će morati da izdvoje više novca.

Cena izrade glavnog projekta se kreće od 12 do 30 evra po metru kvadratnom u zavisnosti od zone u kojoj se gradi. Novi rok za podnošenje zahteva za legalizaciju nije predviđen, već će se i po ovom zakonu rešavati prijave podnete po ranije važećim propisima, gde proces legalizacije nije završen. Da bi se naknadno izdala dozvola, vlasnik mora da priloži glavni projekat u tri primerka, dokaz o pravu korišćenja, svojine ili zakupa parcele, dokaz o plaćenoj naknadi za uređenje zemljišta i dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

- Sigurno je da će biti skuplje, jer će ubuduće biti potrebno prikupiti kompletnu dokumentaciju za projekat. Sadržina tog projekta biće posebno uređena i zavisiće od vrste i površine nekretnine. Sigurno neće biti isto za kuću od 100 kvadrata i zgradu od preko 1.000. To će biti oređeno pravilnikom koji će biti donet odmah nakon usvajanja zakona o legalizaciji - kaže pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović.

1 komentar

  1. User image
    Djole 06.06.2013 12:53

    Super, sad su se setili kad su po svim zgradama oko Zelenjaka nikle vikendice za one sto žive na nižim spratovima...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
legalizacija gradnja stanova gradnja nekretnine bespravna gradnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana