Tekst objavljen: 29.08.2012 12:24        


Želite da izgradite novu kuću, ali možete li da je priuštite? Za planiranje okvirnog budžeta možete početi i sa nekim od besplatnih online kalkulatora, a zatim razmislite dobro o svim skrivenim ili dodatnim troškovima i dodajte ih toj računici. Kamatica vam donosi i nekoliko saveta kako da najbolje sračunate buduće troškove.

Koliko može koštati izgradnja kuće?

1.Kontaktirajte građevince

Razgovarajte sa građevincima koji po mogućstvu grade kuće sličnog kvaliteta i veličine kakvu i vi želite. Oni će vam najpribližnije reći koliko naplaćuju po kvadratnom metru gradnje. Takođe mogu vam dati približnu ideju o tome koliko vas kuća iz snova može koštati.Kada razgovarate sa građevincima važno je da znate šta je tačno uključeno u cenu (kopanje rupe za temelj, postavljanje stepenica, zidovi, malterisanje ...).Ako zatražite neki graditelji će vam dati i listu materijala koje koristite.

2.Tačka kvadrature

Pogledajte novoizgrađene kuće koje su slične po veličini, stilu, kvalitetu i karakteristikama kuće kakvu želite. Uzmite cenu kuće, odbite cenu zemljišta i podeliti taj iznos sa kvadraturom stana.

Pri ovoj kalkulaciji uzmite u obzir nekoliko nekretnina kako bi ste dobili približan uvid u cenu kvadrata. Nakon što ste izračunali prosečnu cenu po kvadratu pomonožite taj trošak sa brojem kvadrata vaše kuće, da biste dobili približnu procenu.

3.Očekujte više cene

Najveće novčane izdatke imaćete prilikom izgradnje kupatila i kuhinje. Broj prozora, veličina i kvaliteti takođe mogu uticati na cenu.Zasvođen plafon i visoki krov mogu povećati cenu izgradnje kuće.Vodite računa i o vodovodu i ventilaciji i detaljima u dizajnu koji znatno mogu da utiču na cenu.

4. Površina kuće

Prilikom izgradnje kuće najbolje je raditi s okruglim brojevima i tako treba da odredite kvadraturu vaše kuće. Tako ćete smanjiti mogućnost “gubljenja materijala”. Takođe biće najbolje da gradite kuću koja neće imati preduboke temelje, odnosno previše podrumskog prostora.

5. Oblik kuće

Kuće koje imaju pravougaoni oblik koštaće manje.Više uglova može povećati količinu materjala i rada potrebnih da se ona izgradi. Kuće neobičnog dizajna takođe imaju tendenciju veće neiskorišćenosti unutrašnjeg prostora.

6. Pripremite gradilište

Priprema gradilišta za izgradnju kuće može imati veliki uticaj na cenu kuće.Ukoliko se nadovezujete na postojeći temelj ili gradite plitak temelj na čvrstoj podlozi verovatno je da ćete imati manje troškove. Zemljište sa puno vlage, problem sa podzemnim vodama, korenjem drveća ili velike stene mogu učiniti da izgradnja vaše kuće bude znatno skuplja nego što očekujete.

7. Prekoračenja troškova

Cena završene kuće, obično je viša od cene koštanja koju ste u početku procenili. Prekoračenje troškova može se pojaviti kao posledica promene tržišnih uslova ili nepredviđenih problema.Pravilno planiranje može uveliko smanjiti prekoračenje troškova.Dobar savet koji bi trebalo da poslušate je da na postojeću kalulaciju troškova dodate 10% za pokriće neočekivanih troškova.

8. Inflacija i tržišni uslovi

Stručnjaci procenjuju da troškovi izgradnje rastu oko 3% do 6% godišnje. Ako planirate da gradite kuću nekoliko godina, ne zaboravite da u svoje kalkulacije uključite uticaj inflacije i promena na tržištu.Kada koristite druge nekretnine prilikom upoređivanja cene gradnje, probajte da nađete one koje su izgrađene u proteklih 6 meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izgradnja kuće temelj kvadrat cena po kvadratu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana