Tekst objavljen: 06.05.2013 10:30        


Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija izradilo je Nacrt zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, a javna rasprava o tom propisu trajaće do 13. maja, rečeno je u tom ministarstvu.

Kraj za prevarante u kupoprodaji nekretnina

Glavni razlog za donošenje tog zakona jeste da se obezbedi pravna sigurnost za građane i pravna lica koji koriste usluge posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

Zakonom se uvodi Registar posrednika i propisuju uslovi za upis privrednih društava i preduzetnika čime stiču aktivnu legitimaciju za obavljanje delatnosti.

Zakonom se propisuju i određeni uslovi koje posrednik mora da ispunjava, kao što su adekvatna prostorija i oprema za rad. Ono što je veoma bitno, ovim zakonom obezbediće se obaveza da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen pisani ugovor između nalogodavca i posrednika.

Istovremeno, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik mogao da prouzrokuje nalogodavcu, što je jedna od postojećih evropskih normi. Zakon se precizno definiše i pojam agenta i definišu uslovi pod kojima može time da se bavi i upiše u Evidenciju agenata.

Osoba koja želi da bude agent mora da ima najmanje srednju stručnu spremu, kao i da položi stručni ispit, dok će podzakonskim aktima bliže biti uređen sadržaj, način i rok polaganja tog ispita, naveli su u Ministarstvu. U pravnom sistemu Republike Srbije oblast posredovanja u prometu nepokretnosti nije do sada bila pravno uređena, zbog čega se javlja niz problema u praksi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prevare prevara prodaja stana prodaja nekretnine kupovina nekretnine kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana