Tekst objavljen: 16.09.2013 14:30        


Cene nekretnina širom sveta ponovo su porasle u drugom tromesečju, pokazalo je najnovije istraživanje Global Property Guide-a. U periodu od aprila do juna cene nekretnina porasle su u 30 od ukupno 42 tržišta širom sveta koja je Global Property obuhvatio svojim istraživanjem.

Nekretnine u svetu sve skuplje, u Hrvatskoj pad cena

U Evropi oporavak je ponovo bio slab, s obzirom na dužničku krizu, dok je od 25 evropskih tržišta njih 14 zabeležilo bolji rezultat nego ranije dok je u njih 11 bio slabiji. Nekoliko evropskih tržišta zabeležilo je naglo poboljšanje.

U Danskoj indeks cena stanova porastao je 7,76 odsto na godišnjem nivou.

Cene nekretnina snažno su porasle i u Turskoj, 6,94 odsto. U drugom prošlogodišnjem tromesečju uvećane su 1,67 odsto. Izražen rast cena na godišnjem nivou zabeležen je još u Ukrajini, Austriji, Estoniji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Na nekim evropskim tržištima pad cena oštro je usporio, ističu u Global Property-u, izdvajajući Poljsku, Portugal, Veliku Britaniju, Slovačku i Litvaniju.

Neka tržišta ponovo beleže snažan pad cena nekretnina na godišnjem nivou, a svih 12 najslabijih na međunarodnom nivou nalazi se u Evropi.

Najveći godišnji pad cena prilagođenih za inflaciju među tržištima obuhvaćenim istraživanjem je na Kipru, 12,74 odsto. Sledi Grčka sa padom cena od 11,12 odsto, i Rumunija, s pojeftinjenjem od 10,20 odsto.

Najveći skok cena među svim tržištima je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde su cene prilagođene za inflaciju porasle na godišnjem nivou 17,99 odsto. Sledi Tajvan sa skokom cena od 14,52 odsto, i Hong Kong, gde su cene porasle 13,70 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana