Tekst objavljen: 28.03.2013 15:10        


Kupci nekretnina često su žrtve prevara jer to tržište nije zakonski regulisano. Na tom tržištu zvanično radi 2.000 ljudi, a praktično tri i po puta više. Poslovanje u sivoj ekonomiji uzrok je velike nestručnosti u obavljanju poslova i nesigurnosti svih učesnika u prometu. 

Nema više prevara: Zakon štiti kupce nekretnina

U sektoru prometa nepokretnosti legalno je zaposleno samo oko dve hiljade ljudi a procenjuje se da se tim poslom bavi između sedam i osam hiljada ljudi. Mnogi od njih su nestručni, a kupci su često žrtve prevara.

Propisivanjem jasnih uslova za obavljanje poslova posredovanja, prvi put bi se uspostavila i tačna evidencija u prometu nepokretnosti. - Naš je predlog da stupi kad i zakon o notarima, da mi počnemo da se bavimo samo posredovanjem, a svi ostali učesnici da se bave svojim poslom, da više nema prevarenih, nema ojađenih, a pri resornom ministarstvu uvešće se registar posrednika koji će morati da ispune određene uslove i uvodi se zanimanje agenta- ističe Aleksandra Kon iz Klaster nekretnina Srbije.
- To je oblast koja ima veliko učešće sive ekonomije i do 80 posto u ukupnom prometu. Ovaj zakon je neophodan posrednicima da ih pripremi za dolazak strane konkurencije koja je na ovom tržištu još uvek slaba- kaže Nenad Đorđević iz Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti PKS.

- Agenti će imati obavezu da polažu stručni ispit time oni stiču zvanje agenta, ali uslov da mogu da obavljaju posao agenta jeste da su zaposleni kod posrednika. Svi ti podaci nalaziće se na stranici resornog ministarstva i svi građani Srbije će imati uvid u to - kaže Željko Stojanović iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Agencije za nekretnine moraće da imaju zaključen ugovor sa osiguravajućim društvom, a kupci će moći od osiguranja da naplate eventualnu štetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    FATIMA BAUMANN 18.06.2013 2:18

    hvala bogu da se sada vise vodi racuna oko toga u ono vreme nije bilo tako pa je mene neki covek iz beograda 85te godine prevario te mo prodavao tudju kucu uzeo mi 10 000 dolara plus mi je na prevaru uzeo potpis blanko i napravio od toga punomocje overio bez mene prodao mi je i plac sudski spor jos nije okoncana jasam se razbolela od silnih sudjenja dobila sam secer.hvala bogu da su sada kupci zasticeni od prevara .prijateljski pozdrav.fata

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prodaja stana prodaja nekretnine kupovina nekretnine kupovina stana zakon prevare zakup nepokretnosti posredovanje agenti agenti za nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana