Tekst objavljen: 14.11.2012 7:45        


Koliko je u Srbiji trenutno riskantno uzimati stambeni zajam, govori i činjenica da je u ponudi, samo u Beogradu, više od 250 stanova - na dobošu. Kupci nisu izmirili rate po kreditu, pa sada banke te nekretnine prodaju na tržištu.

Niko neće stanove, bankari prodaju 250 oduzetih

U agencijama za promet nekretnina ovu statistiku objašnjavaju strahom građana da se u vreme krize upuštaju u avanturu zvanu kupovina kvadrata.

Građani trenutno otplaćuju ukupno 349 milijardi dinara duga, po uzetim stambenim zajmovima. Ovi dužnici, kako bankari tvrde, i dalje su najrevnosnije platiše.
- Kašnjenje u otplati kredita u sektoru za rad sa stanovništvom Sosijete ženeral banke je na nivou od oko četiri odsto, što je dvostruko niže od proseka na tržištu, a korisnici stambenih kredita najredovnije su platiše - kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.
Potražnja za stambenim kreditima opala je u odnosu na 2010. godinu za 50 odsto, a u odnosu na 2008. čak 80 odsto.

Jer, za zajam je potrebno pre svega sigurno radno mesto, ali i redovna plata, što je u Srbiji sada retkost. Naravno, veliki problem je i kreditna sposobnost građana kao i uslovi banaka. Rata za stan sada je najmanje za 100 evra viša u odnosu na kiriju.

Svaka banka ima bar pet do šest stanova za prodaju na osnovu neizmirenih hipotekarnih kredita. Neke su čak formirale svoje agencije za prodaju nekretnina iz hipotekarnih kredita. Ima banaka koje u ponudi imaju i zgrade od po nekoliko hiljada kvadrata, pa čak i hotele.

Veštaci su ranije precenjivali nekretnine kako bi klijentima omogućili što veći iznos zajma, a sada banke da bi prodale nepokretnost, moraju da spuste cenu i od 20 do 30 odsto.

- Samo moja agencija sada ima oko 500 nekretnina, koje prodaje za banke, ali u to je uključeno i zemljište - kaže Nedeljko Malinović, vlasnik agencije Legat.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
oduzete nekretnine hipoteka aktivirane hipoteke banke prodaja stana kupovina stana stambeni krediti cene stanova stanovanje stan krediti za stan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana