Tekst objavljen: 22.05.2013 8:50        


Od početka godine odobreno je oko 800 subvencionisanih stambenih kredita, a od novca koji je država namenila za pomoć građanima pri kupovini prvog stana preostalo je čak 1,2 milijarde dinara. U istom periodu lane već početkom juna bankari su brojali poslednje zahteve za ovim kreditima.

Novca ima u izobilju ali stanove retko ko kupuje

Pogledajte kompletnu ponudu stambenih kredita


U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita kažu da je preostali iznos sredstava za tu namenu od 1,2 milijarde dinara dovoljan za oko 2.100 novih kredita.

UČEŠĆE NIJE KRIVO

- Dosadašnja iskustva pokazuju da su korisnici kredita uglavnom skloni da učestvuju sa što većom sumom sopstvenih sredstava koja im u znatnoj meri kasnije smanjuje mesečnu ratu - objašnjavaju u Nacionalnoj korporaciji. - Prosečno učešće 2012. godine je iznosilo 17 odsto, tako da ne očekujemo da će povećanje obaveznog učešća na 10 odsto znatno uticati na ovogodišnje interesovanje građana za subvencionisanim kreditima.
Već je očigledno da se subvencije neće skoro istrošiti. Ako se do kraja godine nastavi ovim tempom odobravanja stambenih zajmova, sa oko 800 odobrenih za nepunih pet meseci, moglo bi prvi put da se desi da nam "pretekne" subvencija.

- Razlog što je toliko sredstava ostalo još neiskorišćeno vidimo pre svega u strahu građana da ulaze u kreditne obaveze - kaže Milan Simonović iz agencije Menadžer i dodaje da su "prošle godine bili povoljniji uslovi kreditiranja, pa je i to jedan od razloga što su krediti planuli u kratkom periodu".

Simonović objašnjava da "novogradnja i taj stepen završenosti iz ovog programa subvencionisanih stambenih kredita isključuje bar dve trećine zainteresovanih građana. Jer, novi stanovi su skupi, a polovni mogu da se nađu po ceni koja nikada nije bila niža".

I podaci kojima raspolažu bankari idu u prilog teoriji agenata za prodaju nepokretnosti.

- Subvencionisane stambene zajmove uglavnom odobravamo za područje Beograda, Novog Sada i Niša - kažu bankari. - Interesovanje za ovom vrstom kredita ne jenjava, ali ima malo nekretnina koje mogu da se, pod ovim uslovima, kupe van velikih gradova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
subvencionisani stambeni krediti NKOSK kupovina stana stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana