Tekst objavljen: 29.04.2013 7:50        


Do sada je bila prava lutrija pronaći profesionalnog agenta koji zna svoj posao pri kupovini ili iznajmljivanju stana. Prometom nekretnina mogao je da se bavi gotovo svako – od profesionalnih i čestitih agenata, advokata, pa do onih takozvanih posrednika koji u rukama imaju samo telefon i oglase, bez registrovane firme i pečata.

Odzvonilo prevarantima u trgovini stanovima

To što prećute da zgrada ima ravan krov, što ne znaju koje godine je izgrađena i da li su ikada menjane instalacije u stanu koji želite da kupite – niko nije snosio odgovornost.

Niko nije kažnjen što je stotine ljudi prevario i namamio da plate članarinu njegovoj agenciji pokazujući im odlično sređen stan koji zapravo i nije za izdavanje.

Provizija od tri odsto vrednosti nekretnine ili članarina od nekoliko hiljada dinara bio je motiv da se transakcija što pre obavi, a ni čiju štetu od manje je važnosti.

Tu prljavu igru trebalo bi da prekine novi zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji će se uskoro naći pred ministrima u Vladi Srbije.

Njime se propisuju jasni uslovi za posredovanje, uspostavljanje tačne evidencije o prometu nepokretnosti i omogućava građanima kvalitetna usluga i pravna sigurnost prilikom kupovine i iznajmljivanja nekretnine.

Predložene zakonske odredbe ustanovljavaju Registar posrednika i imenik agenata (koji će biti dostupni korisnicima interneta na sajtu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija), stručni ispit za agente, obaveznost pisanog ugovora o posredovanju, obavezno osiguranje od štete koja može biti naneta nalogodavcu od strane posrednika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prevare prevara prodaja nekretnine prodaja stana kupovina nekretnine kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana