Tekst objavljen: 22.02.2013 13:30        


Britanska kompanija Mejs, koja je bila zadužena za izgradnju nebodera Šard u Londonu, rukovodiće izgradnjom Kraljevske kule u Saudijskoj Arabiji, koja će predstavljati najvišu građevinu na svetu. Kula u lučkom gradu Džedi trebalo bi da bude visoka neverovatnih 1.200 metara.

Pogledajte: Arapi prave zgradu visoku 1.200 metara

Kompanija iz Džede angažovala je britansku građevinsku kompaniju Mejs da rukovodi projektom vrednim 902 miliona evra, u saradnji sa britanskom konsultantskom firmom "EC Haris".

Tokom narednih pet godina, Saudijska Arabija planira da potroši preko 300 milijardi evra na infrastrukturne projekte. Kao drugi po veličini grad u zemlji, sa četiri miliona stanovnika, Džeda je dugo bila u senci prestonice Rijada, pa su novi projekti pokušaj da se situacija preokrene.
Iako još nije zvanično objavljeno koju visinu će "Kraljevska kula" dostići, kompanija iz Džede je naglasila da će biti mnogo viša od Burž Kalife u Dubaiju, koja sa 830 metara trenutno važi za najvišu na svetu.

Kompanija je takođe otkrila da će građevina na obali Crvenog mora biti visoka kao četiri Šarda, što znači da bi mogla da premaši visinu od 1.200 metara.

Izgradnja bi trebalo da bude okončana do kraja 2018. godine.

"Kraljevska kula" će raspolagati prostorom od 500.000 kvadratnih metara. U okviru toga će se nalaziti luksuzni hotel od pet zvezdica, stanovi, poslovni prostor, kao i najviša opservatorija na svetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
saudijska arabija luksuzne nekretnine zgrada najveća zgrada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana