Tekst objavljen: 16.10.2012 7:39        


Uplatnice za porez na imovinu građane Srbije neće nas neprijatno iznenaditi ni tokom sledeće godine. Kako Novosti saznaju, Vlada će produžiti "zamrzavanje" ovog nameta na nivou iz 2011. godine.

Porez na stan po starom, bogati trljaju ruke

Još tokom 2012. godine trebalo je da zažive progresivne stope poreza na imovinu. Prethodna vlada je, međutim, odložila primenu novog obračuna. Propisala je da i tokom ove godine građani plaćaju najviše do 60 odsto veći iznos od onoga koji im je pisao u rešenju za 2010. godinu.

Porez na imovinu je prihod lokalnih samouprava. - Porez na imovinu treba da bude osnovni prihod lokalne samouprave - smatra Aleksander Grunauer, vođa projekta u GIZ-u. - On stimuliše nepokretnosti. Ne isplati se držati poljoprivredno zemljište obraslo u korov. Ko ne prihoduje od imovine, mora da je prometuje. Prosečan porez od 3.600 dinara po hektaru godišnje bi bio dovoljan da zameni sve ostale poreske prihode.
Sadašnja vlada planira da ne povećava porez na imovinu u odnosu na ono što građani sada plaćaju. Razlog je u oba slučaja je - zaštita socijalnog položaja stanovništva.

Poreski stručnjaci, međutim, upozoravaju da će se, pod izgovorom zaštite najugroženijih građana, od plaćanja većih poreza na imovinu osloboditi najbogatiji građani i preduzeća.

- To je pogrešan potez iz istog razloga iz kog je pogrešno voditi socijalnu politiku preko cene struje i 13. penzije. Najveću korist će imati bogati i preduzeća, pravna lica. Pod izgovorom da se pomaže širokom sloju građana, plaćanja poreza se oslobađaju najbogatiji - kaže Saša Radulović, poreski konsultant.

- Nigde u svetu neko ko ima vrednu imovinu ne bi bio socijalni slučaj i država mu ne bi pomagala - odgovara Radulović i dodaje da se ovako ohrabruju pravna lica i građane da drže vredne nepokretnosti, naročito građevinsko zemljište.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Vlada Srbije nekretnine porez na imovinu stan porez na stan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana