Tekst objavljen: 09.05.2013 8:50        


Iako je višestuka prodaja istih stanova smanjena, tržište nekretnina u Srbiji još uvek karakteriše prilična doza nesigurnosti kupaca stanova koji se plaše prevare.

Prevaranti ojadili 25.000 kupaca stanova

Po procenama Privredne komore Srbije, u našoj zemlji ima oko 25.000 prevarenih kupaca stanova.

Da bi bili sigurni, kupci treba da se oslanjaju na kupovinu prvenstveno uknjiženih stanova, ali i tu treba biti oprezan jer je Zakonom o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole omogućen upis u Katastar i objekata koji su građeni bez građevinske dozvole pa u Katastru treba videti da li postoji klauzula – teret nezavršene legalizacije, odnosno neplaćenih dažbina.
Prevare nisu samo dvostruke, trostruke ili petostruke prodaje kvadrata već su oštećeni i oni kupci koji su platili stanove u koje ni posle osam, devet ili deset godina ne mogu da se usele jer su investitori nestali, a gradilišta ostala napuštena.

Bivši sekretar za građevinarstvo u PKS-u Goran Rodić kaže da je većina tih investitora zatvorila svoje firme, novac su izneli na račune u inostranstvu, koji su van kontrole, tako da su mnogi kupci ostali i bez para i bez stana.

Ogroman broj objekata je pod hipotekom. Mnogi koji su uspeli da se usele u svoje stanove sada imaju na grbači dugove investitora bankama. Veliki deo tih investitora nedostupan je državnim organima i nema imovinu iz koje bi se kupci mogli obeštetiti. Sve je to posledica loših zakona iz prethodnog perioda.

Prevaranti su koristili „rupe“ u propisima, mitom i korupcijom dolazili do skupocenih lokacija za male pare, veliki broj objekata ne odgovara tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje su se izdavale dozvole.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    dragan mitic 01.06.2013 13:56

    ...i nikom nista...nema drzave da zastiti svoje gradjane; prevarene.651

  2. User image
    N 06.09.2013 18:36

    Nema instrumenta prinude (drzave) da zastiti opljackane kako bi to trebalo!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana kupovina nekretnine prodaja stana stanovi prevare prevara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana