Tekst objavljen: 24.12.2012 14:03        


Gotovo 700.000 nekretnina je ostalo neuseljeno, a milijarde dolara dugova hronično nenaplativo. Sada španska Vlada pokušava da privuče strane kupce da nešto od tih nekretnina kupe, a zauzvrat im nude boravišne vize.

Španija kao CG nekada: Rusi se grabe za kuće

U španskom letovalištu Guardamar, agent Diana Miler, Ruskinja sa stalnom adresom u Španiji, pokazuje nekretninu potencijalnom kupcu, Larisi Markovoj, takođe Ruskinji. Kao i mnogi drugi Moskovljani i ona želi da zameni hladnoću ruske pristonice s malo španskog sunca.

Tokom 2011. kupovina Rusa u Španiji porasla za 28 posto. Polovina stanova na prodaju u Guardamaru je, takođe, otišla Rusima. Većina ugovora je zaključena u Moskvi. To je stvorilo tako potrebnu nadu da će uvođenjem novog zakona biti uvedeno i malo kiseonika u pluća posrnule španske ekonomije, koja je i dalje okovana krizom.
Prema novom planu španske Vlade, ukoliko potroši više od 200.000 dolara na svoj novi dom, dobiće i boravišnu dozvolu, a to je, kaže, veliki plus.

- Ovim novim zakonom sve više Rusa želi kupiti nekretninu, jer ovde žele doći sa svojim porodicama i ostati duže - kaže Markova.

Ove godine, Miler je prodala preko 15 nekretnina Rusima, a sa novim zakonom nada se da će prodati još više. - Mislim da je Španija atraktivna Rusima. Dopada im se kultura i čini se da se ovde više osećaju kao kod kuće nego bilo gde drugde - kaže ona.

Španska Vlada očajnički pokušava da pokrene slabašni sektor nekretnina, koji je nekada bio kičma ove ekonomije i pokretač rasta. Ali, s pucanjem balona sapunice, na banke se razlio nenaplativi dug u visini od 240 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Španija rusi nekretnine prodaja nekretnine kupovina nekretnine luksuzne nekretnine ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana