Tekst objavljen: 18.04.2013 11:11        


Tržište nekretnina u Srbiji danas karakteriše veliko učešće sive ekonomije, nestručnost u obavljanju poslova i velika nesigurnost za učesnike, a ta situacija će se znatno pozitvno promeniti usvajanjem Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti i zakupu.

Sprečiti prevarante da prodaju stanove

- Taj pravni akt unaprediće funkcionisanje tržišta nepokretnosti, propisati jasne uslove za obavljanje poslova posredovanja, uspostaviti tačnu evidenciju o prometu nepokretnosti i omogućiti građanima kvalitenu uslugu i pravna sigurnost prilikom kupovine ili iznajmiljivanja nepokretnosti - kaže predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije u PKS, Damir Borić.

Prema njegovim rečima, zbog nepostojanja Zakona koji reguliše ovu oblast i nepoštovanja dobrih poslovnih običaja država i svi učesnici u prometu nepokretnosti - posrednici, agenti, korisnici usluga susreću se sa velikim problemima, a sveprisutan je i ne mali broj prevara. Klijenti ne retko odbijaju da zaključe Ugovor o posredovanju sa posrednikom - čime se izbegava plaćanje poreza za izvršene usluge, kao i evidencija prometa.
On je upozorio da danas postoji veliki broj onih koji obavljaju tu delatnost a nisu registrovani, zbog čega su nedostupni nadležnim inspekcijskim organima.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija je pripremilo nacrt Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, čija je intencija stvaranje dobrog poslovnog ambijenta, smanjenje sive ekonomije, povećanje kvaliteta usluge, povećanje zaštite korisnika usluga, podizanje ugleda posrednika a samim tim i konkurentnosti ovog sektora, objasnio je Borić.

Nacrtom se definiše posredovanje, uređuje pitanje ko i pod kojim uslovima može da se bavi prometom nekretnina, predviđa se formiranje registra posrednika koji će biti dostupan na sajtu Ministarstva, i uređuje oblast minimuma kvalifikacija koje agent mora da poseduje, kao i obaveza polaganja stručnog ispita pred komisijom Ministarstva.

Zakonom su definisane obaveze posrednika u prometu nepokretnosti pri obavljanju poslova posredovanja, koje, između ostalog, podrazumevaju i to da za svaki posao zaključuje Ugovor o posredovanju. Uvodi se obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi mogao da ima korisnik usluga, a koju bi mu naneo posrednik svojim poslovanjem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prevare prevara prodaja stana kupovina stana stanovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana