Tekst objavljen: 06.06.2013 12:10        


Do početka finansijske krize 2008. godine, lizing je bio u velikom zamahu u Srbiji. Danas, međutim, samo pet odsto plasmana lizing kompanija ide građanima, pri čemu se ova vrsta finansiranja skoro isključivo koristi za nabavku automobila. Kuće koje se bave ovom vrstom posla zato prevashodno računaju na privredu kao glavnu bazu klijenata. 

Srbi lizingom kupuju automobile, ali i nekretnine

Tražite automobil? Pogledajte ponudu ponovne prodaje


Teodora Milenković, generalna sekretarka Asocijacije lizing kompanija Srbije, kaže da su se plasmani lizing industrije stabilizovali na nivou od 260 do 280 miliona evra novog finansiranja.

- Struktura plasmana je veoma slična strukturi plasmana u regionu i zemljama Evrope, osim što značajnu razliku predstavlja finansiranje nekretnina (kojeg u Srbiji doskora nije bilo). Deo portfelja koji se odnosi na građane je pet odsto. Plasman fizičkim licima dominantno predstavlja finansiranje putničkih automobila - kaže Milenkovićeva.

Kupujete stan, kuću, plac, zemljište? Ponovna prodaja


U zemljama Evrope, tradicionalno, nabavka vozila se najvećim delom vrši putem lizinga. Naša sagovornica veruje da ćemo i mi u Srbiji izgraditi takvu tradiciju upravo prednostima koje lizing nudi, a to su brzina, jednostavnost i fleksibilnost pri odobravanju ugovora.

Milenkovićeva ističe i da se prva značajnija obnova voznog parka u Srbiji desila početkom rada lizing industrije, prvih pet godina od 2003. do 2008, dok se novi rast vezuje za kretanje životnog standarda.

Tragate za povoljnim mašinama i opremom? U ponudi ima i toga


Njegovim rastom u Asocijaciji lizing kompanija očekuju da će biti iznova pokrenut i proces zamene voznog parka građana i privrede, što bi dovelo i do rasta u njihovoj branši, a sličan efekat očekuju i sa oporavkom građevinske i poljoprivredne industrije, pošto se na lizing mogu kupiti i mašine koje se koriste u ovim privrednim granama.

- Izmenama Zakona o PDV-u, koje su stupile na snagu ove godine, aktiviralo se tržište lizinga nekretnina i od početka godine izvršene su dve transakcije finansiranja nekretnine putem lizinga. U Evropi, u 2012. godini, lizing nekretnina je iznosio sedam odsto plasmana, dok je u Hrvatskoj, u istom periodu, dostigao 15 odsto - kaže Milenkovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Djole 06.06.2013 12:45

    Ja cu sad i drugi auto kupljen na lizing da zamenim :)

  2. User image
    @djole 06.06.2013 12:58

    preko koga si uzimao auto? ko najmanje dere???

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ponovna prodaja vozila vracena sa lizinga lizing polovnih automobila lizing polovne opreme lizing polovna oprema lizing nekretnina lizing mašina lizing korišćene opreme lizing koriscenih vozila lizing komercijalnih vozila lizing građevina lizing automobila auto lizing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana